| 16 | ||
s' = 40*x −16 = 0 ⇒ x = | = 0.4 | |
| 40 |
a o co chodzi jeszcze z tym zapisem s'=40x−16... skąd to się
wzieło
To jest szkic sytuacji przedstawionej w zadaniu.
Dobry wieczór.
Witaj Asie. To jest zadanie z drugiej klasy liceum z działu Funkcja kwadratowa. W szkole
średniej od kilku lat nie ma w materiale nauczania rachunku pochodnych. Makados nie
ma więc informacji na ten temat w swoim podręczniku i w zeszycie. Jego zdziwienie jest
tu uzasadnione.
Rozwiązanie:
z − suma kwadratów odległości punktu P(xP, yP) = (xP, 3xP − 1) od punktów:
A(−2, 5) i B(1, −4).
Punkt P leży na prostej y = 3x − 1, stąd yP = 3xP − 1.
z = |AP|2 + |BP|2 → min
z = (xP + 2)2 + (yP − 5)2 + (xP − 1)2 + (yP + 4)2
Po wstawieniu 3xP − 1 w miejsce yP, wykonaniu działań z zastosowaniem wzoru
skróconego mnożenia i uporządkowaniu zapisu otrzymujemy z zależne od xP:
z(xP) = 20xP2 − 16xP + 50
Funkcja z(xP) jest funkcją kwadratową, której wykres jest parabolą skierowaną ramionami
w górę, czyli posiadającą minimum, odcięta tego minimum (czyli współrzędna iksowa
| 16 | 2 | |||
wierzchołka paraboli): xP = | = | . | ||
| 2*20 | 5 |
| 2 | 1 | |||
yP = 3xp − 1 = 3* | − 1 = | . | ||
| 5 | 5 |
| 2 | 1 | |||
Odp.: P = ( | , | ). | ||
| 5 | 5 |