pomocy jesli ktos wie jak to wyliczyc ?!
ania: dla jakich liczb a, b, c wielomiany W(x)= a(x−2) (x−3) +b(x−1) (x−3) +c(x−1) (x−2) i G(x)=
5x(do kwadratu)−19x+18 sa rowne ?
14 wrz 20:31
sufler: Uporządkujemy W(x) zgodnie z kolejnością potęg:
W(x) = ax2 − 5ax + 6a + bx2 − 4bx + 4b + cx2 − 3cx + 2c
W(x) = ax2 + bx2 + cx2 − 5ax − 4bx − 3cx + 6a + 4b + 2c
W(x) = (a + b + c)x2 + (−5a − 4b − 3c)x + (6a + 4b + 2c)
Natomiast G(x) = 5x2 − 19x + 18
Żeby W(x) = G(x), współczynniki przy tych samych potęgach muszą być równe, zatem:
a + b + c = 5
−5a −4b −3c = −19
6a + 4b + 2c = 18 − jest to układ trzech równań (jak tu się robi klamrę?)
c = 5 − a − b
−5a − 4b − 3(5 − a − b) = −19
6a + 4b + 2(5 − a − b) = 18
itd...
14 wrz 21:04