wariacje z powtorzeniami
Kasik:): Witam

mam mały problem z zadaniem i prosilabym o pomoc...
Winda z 8 pasazerami zatrzymuje sie na 10 pietrach. Ile jest rozmieszczen pasazerow przy
zalozeniu, ze:
a) opuszczaja winde w dowolny sposob
b) zadnych 2−ch pasazerow nie opusci windy na tym samym pietrze
Moglby ktos wytlumaczyc?
14 wrz 22:27
AROB: a) wariacje z powtórzeniami, n=10, k=8
Wnk =nk = 108
b) każdy wysiada na innym piętrze (także 2 niewybrane piętra biorą udział)
ilość rozmieszczeń P10 = 10! (permutacje 10 pięter)
14 wrz 22:57
Kasik:): No to teraz juz rozumiem

dziekuje ci bardzo
14 wrz 23:12
Bogdan:
Witaj AROB.
Przemyśl b).
8 osób może wysiąść na piętrach od 1 do 8 (piętro 9 i 10 wolne) na 8! sposobów
lub na piętrach od 1 do 7 i na 9 na 8! sposobów (piętra 8 i 10 wolne) itd.
14 wrz 23:17
Kasik:): Chodzi o to ze pierwsza moze wyjsc na 10 sposobow, 2 na 8, 3 na 7, itd?
14 wrz 23:21
AROB: Poprawiam punkt b) Dziękuję
Bogdanie za przemyślenie.
Są to wariacje bez powtórzeń, gdzie n=10, k=8
| | 10! | | 10! | |
Vnk =V108 = |
| ! = |
| = 3*4*5*6*7*8*9*10 = 1814400 |
| | (10−8) | | 2! | |
lub korzystając z reguły mnożenia (jak to myślisz, Kasik):
pierwsza osoba wysiada na 10 sposobów, druga na 9, trzecia na 8 itd.
10*9*8*7*6*5*4*3 = 1814400
14 wrz 23:54
Bogdan:
Można również tak:
| | | |
2 wolne piętra z 10 można wybrać na | sposobów, na pozostałych 8 piętrach |
| | |
można rozlokować 8 pasażerów (każdy wysiada na innym piętrze) na 8! sposobów.
| | | |
Razem jest więc | * 8! = 45 * 40320 = 1814400 sposobów. |
| | |
15 wrz 00:30
AROB: 
Jak widać, zadania z windą mają kilka sposobów rozwiązywania. Dziękuję za dopowiedzenie.
15 wrz 00:37
AROB: Dobrej nocy,
Eto i
Bogdanie !
15 wrz 00:40
Eta:
To i ja dorzucę od siebie uzasadnienie poprawności obydwu rozwiązań
( dla
Kasik oczywiście )
| | 10! | | 10! | |
*8! = |
| *8! = |
| = V108
|
| | 2!*8! | | 2! | |
PS: pora spać , dobranoc
15 wrz 00:46
Bogdan:
Dobranoc wszystkim
15 wrz 00:50
Kasik:): dzikeuje wszystkim
15 wrz 06:51