Zadanie
MAREK23: potęgi a jednostki
1.Prędkość światłą wynosi około 300 000 km/s. Jaką odległość miedzy ziemia a słońcem jeżeli
światło potrzebuje około 8 minut na jej przebycie ? Wynik zapisz w postaci iloczynu liczby
przez potęgę liczby 10 .
14 wrz 16:13
MAREK23: moze ktos mi dac jakaś rade dzieki której uda mi sie to rozwiazac
14 wrz 17:39
gl: v=s/t
szukamy s czyli wyznaczamy ze wzoru:
v=s/t (mnozymy razy t)
wychodzi: vt=s czyli s=vt
zamieniamy minuty na sekundy
podstawiamy do wzoru
iloczyn liczby przez potege liczby 10 tzn. np. tak zapiszemy liczbe 1234=1,234 razy 103
14 wrz 17:53
gl: jak cos to pytaj
14 wrz 17:54
MAREK23: w podręczniku mam napisane rowiazania zadan ale bez obliczeń tam pisze 144*10
6 km ale dzięki
za fatygę cos to pomogło
14 wrz 18:00