Eta:
przekształcając równania prostych do postaci kierunkowej:
p : y = a
1 x + b
1 i l: y = a
2x +b
2
p : y = 2x −1 l: y = 2x +4 to a
1 = a
2 = 2
więc proste p i l są równoległe
wyznaczamy odległość między nimi ( ze znanego wzoru)
| | I b1 − b2I | | I −1 −4I | | 5 | | 5√5 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| = √5= IABI
|
| | √1 +a2 | | √1 +22 | | √5 | | 5 | |
wniosek :
prosta "k" jest prostopadła do tych prostych bo przechodzi przez punkty A i B
i przechodzi przez punkt P( −2, 3)
więc jej równanie wyznacz tak:
| | 1 | |
k : y −yP = − |
| *( x − xP)
|
| | a1 | |
dokończ .... i podaj równanie prostej "k"