JAk OBLICZYĆ OBWÓD OPISANEGO CZWOROKĄTA NA OKRĘGU????
Wikiii: Oblicz obwód czworokąta opisanego na okręgu wiedząc że stosunek długości trzech kolejnych boków
wynosi 3:5:6, a suma tych długości jest równa 42cm.
14 wrz 16:45
Eta:
oznaczając długości trzech kolejnych boków:
3x, 5x, 6x oraz długość czwartego przez y
gdzie: x, y >0
3x +5x +6x = 42 => 14x = 42 => x =3
to długości trzech kolejnych są: 9, 15, 18
jeżeli czworokąt jest opisany na okręgu to:
sumy długości boków przeciwległych są równe:
więc : 9 +18 = 15 +y => y = 12
dokończ i wyznacz obwód ....
14 wrz 23:37
blaqsius: γ+hds893jdh2029−1−28490290310−238−10−e3912−3
30 wrz 18:57