Czworokąt
Ona_18: Wykaż, że obwód czworokąta powstałego z połączenia środków boków dowolnego czworokąta jest
równy sumie długości przekątnych tego czworokąta.
14 wrz 20:27
sowa:
pomagam, rysuję cierpliwości
14 wrz 20:36
Ona_18: Ok.. jestem cierpliwa
14 wrz 20:37
sowa:

ICAI i IDBI −−−długości przekątnych czworokąta ABCD
ΔKLA ~ ΔDAB w skali k =
12
to: IKLI =
12IDBI
ΔMCN ~ΔDCB w skali k=
12
to: IMNI =
12*IDBI
dla pozostałych trójkątów identycznie :
więc IKNI =
12*IICAI i ILMI = u{1{2}*ICAI
Ob ( KLMN) = IKLI +I KNI + IMNI + ILMI =
=
12IIDBI +
12ICAI +
12IDBI +
12ICAI = ICAI + IDBI
c. b.d.o
14 wrz 20:54
sowa:
znowu chochlik narozrabiał

poprawiam
IKNI =
12*ICAI i ILMI =
12*ICAI
14 wrz 20:57