matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.3.2009
Zadania
Odp.
25
tomek:
ojciec i syn mają razem 31 lat,za 16 lat ojciec będzie dwa razy starszy od syna.ile lat ma każdy z nich
13
vavav:
Narysuj wykres funkcji i opisz jego własności. f(x)= II x - 1 l -2 I
39
tomek:
Piotr i Paweł mają razem 34 lata.Piotr jest o 6 lat starszy od Pawła.ZA ile lat będą mieli 50 lat
4
aga:):
20000 20000 20000 --------- + ---------- + --------- - 40 000 > 0
24
kejt:
Proszę bardzo o pomoc. będę wdzięczna za każdą pomoc.; ]
17
mati:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 13.Jeżeli przedstawimy cyfry otrzymamy liczbe o 45 mniejszą od początkowej.Jaka to liczba.
25
mati:
Suma dwóch liczb wynosi 18,a różnica 60% większej i (jednej czwartej) mniejszej z nich wynosi 4 znajdź te liczby
-(układ równań)
6
Ania:
Długość wysokości graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8cm, a przekątna graniastosłupa jest o 4cm dłuższa od przekątnej podstawy. Oblicz V tego graniastosłupa.
12
iza:
jaki wzór aby policzyć a
1
14
Ania:
Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie wiem jak się zabrać za to zadanie.
11
matura_z_matematyki:
Mam problem z tym zadaniem:
3
abcd:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39 cm, a podstawa 30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
3
hUMANIStKA:):
Proszę o pomoc
! (1+0,025)
12
= jak to obliczyć!? Jak rozpisać? Jak na kalkulatorze najszybciej!?
Znam wynik = 1,34 ale skąd się to wzięło? Dzięki z góry!
1
Ifonka12:
1,025
1
2? jaki jest najprostszy sposob obliczen
3
kamilo:
Asia i Adam mają razem 18 lat.Asia jest o 4 lata starsza od Adama .Ile lat ma Asia,a ile Adam.
1
kamilo:
Ojciec i syn mają razem 55 lat.Za 5 lat ojciec będzie 4 razy starszy od syna.Ile lat ma ojciec a ile syn...
4
Nick:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym pole ściany bocznej jest 4 razy większe od pola podstawy. Oblicz cos kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
66
cometa:
Witam wszystkich
! i
"odlatuję "
na parę godzin
4
michał:
Wyznacz zbiory A\B i B\A jeżeli A ={a: a
2
+3a ∈(-
∞
;4>} i B={a:3-4a∈<3;19)}
4
Natalek:
Wy znacz współczynniki a, b wielomianu W(x) = x
3
+ ax
2
+ bx + 1 wiedząc, że dla każdego x ∈ R praw dziwa jest równość: W(x – 1) – W(x) = –3x
2
+ 3x – 6.
6
Natalek:
Wyznacz sume wszystkich liczb naturalnych trzy cyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 daja
2
KASIA:
Rozłóż wielomian W(x)=x
3
- 5x
2
- 4x + 20 na czynniki liniowe
2
marika:
(2a-3b) do kwadratu
1
KASIA:
Wyznacz granicę ciągu (a
n
) o wyrazie ogólnym
2
KASIA:
Rozwiąż równanie:
1
KASIA:
Oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego an=5n-1 , n nalezy do N+ , mniejszych od 100.
1
KASIA:
W ciągu geometrycznym trzeci wyraz jest równy 0,5 a suma dwóch pierwszych wyrazów wynosi 6. Oblicz iloraz tego ciągu.
1
Matiiii:
powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątne mają długość 12 dm i przecinają się pod kątem 30 stopni. oblicz objetosc walca. rozwaz dwa przypadki
1
Marcin:
lim
√
(sin3x/x)-1
x→3
1
Agateczka:
co to sa wzory skroconego mnozena
3
shakirrrrka12345:
jak rozlozyc na czynniki? a)2x
2
-4x
2
3
Ania:
jak to rozwiazac
√
72 - 36
√
3
=
1
ilonka:
napisz równanie okręgu: a) którego średnicą jest odcinek AB, gdy A=(-2,5), B=(4,-1)
3
kasia:
Punkt P=(-2i1/2;4) należy do wykresu funkcji liniowejf, a miejscem zerowym tej funkcji jest liczba
1
shakirrrrka12345:
jak rozlozyc wielomian na czynniki
5
Proszę o pomoc:
Dane są zbiory:A={(x;y):x∈R i y∈R i y≥-x2+1} oraz B={(x;y):x∈R i y∈R i y≥-x-1}. Wyznacz graficznie zbiórA-B
0
Marta...:
W ostrosłupie czworokatnym krawędź podstawy ma długość a. Krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze α (alfa). Oblicz pole
0
MISY:
znajdz miare kata miedzy przekatnymi szescianu
5
shakirrrrka12345:
jak rozlozyc wielomian na czynniki
bardzo prosze o wytlumaczenie
12
Marta:
Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątne ścian mają 10cm
2
, 12cm
2
, 14cm
2
2
Marta:
Pola 3 ścian prostopadłościanu są odpowiednio równe 60cm
2
, 70cm
2
, 84cm
2
. Oblicz objętość prostopadłościanu.
2
Zuza:
W ostrosłupie czworokatnym krawędź podstawy ma długość a. Krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze α (alfa). Oblicz pole
6
jokero:
1. rozwiąż nierówność 1/x > 2/(x-1) 2. rozwiąż nierówność a) x<1/x b) (2-5x)/(x+1)>2
4
ka:
Wiedzącm że f(x)=x2+3x, gdzie x∈R, rozwiąż równanie f(2+x)=f(2x) i podaj jego całkowite rozwiązanie.
2
jokero:
mam 17 zadań do rozwiązania i nie rozumiem tego i nie wiem jak je zrobić pomógłby mi ktoś
1
Kasiek916:
wielomian w(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d gdzie ajest rozne od 0, ma 3 miejsca zerowe: -3,1,3 oraz dla argumentu -1przyjmuje wartosc 32. oblicz wspolczynnik wielomianu?
10
Nik:
tylko sprawdzić proszę a)o:x
2
+y
2
+8x-2y+13=0
2
Tomasz:
Dla pewnej liczby naturalnej k suma 4k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest dziesięć razy większa niż suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu. Ile razy suma 2k
2
Nik:
oblicz odległośc punktu P od prostej l jesli: P(-1,4)
1
CHEMIA:
Narysuj wzór półstrukturalny i podać nazwy aldehydu i ketonu o składzie C4H8O
4
k:
Dane są funkcje f(x)=x2 i g(x)=2-x2 a) Dla jakich x∈R zachodzi równośc f(x)=g(x)?
8
kaczor:
rozwiaż
3
kora:
Dane są zbiory: A={(x;y):x∈R
y
∈R
y
≥-x2+1} oraz B={(x;y):x∈R
y
∈R
y
≥-x-1}. Wyznacz graficznie zbiór A-B
5
kasia:
Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym ta funkcja jest malejąca to <2;+∞). Największa wartośc funkcji f w przedziale
6
kasia:
proszę o pomoc. O funkcji liniowej f wiadomo że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funkcji należy punkt P=(-2;3). Wyznacz wzór funkcji f.
7
www.korki24h.pl:
Posłuchajcie moi Drodzy
Nie rozumiem, dlaczego podejrzewacie mnie o podkładanie "fałszywych zadań". Nie mam z tym
3
Basia:
Jak Wy zmieniacie nicki. Mnie się raz udało i nie mogę teraz wrócić do swojego.
1
Spiskowa teoria dziejów:
Eto Cometo
! Zapraszam na plotki.