Ciąg geo.
Tomasz: Dla pewnej liczby naturalnej k suma 4k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest
dziesięć razy większa niż suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu. Ile razy suma 2k
początkowych wyrazów ciągu jest większa od sumy k początkowych wyrazów tego ciągu.
więc:
S
2k=X*S
k X=?
X=S
2k/S
k ⇒ (...) X=1+q
k
Nie wiem jak dalej
14 mar 13:09
Basia: a dlaczego tak samo nie zapiszesz tego co masz opisane wyżej ?
S4k = 10*S2k
(1)
dla q≠1
S4k = a1*(1-q4k)/(1-q)
S2k = a1*(1-q2k)/(1-q)
a1*(1-q4k)/(1-q) = 10* a1*(1-q2k)/(1-q) /:a1 *(1-q)
1-q4k = 10(1 - q2k)
1 - (q2k)2 = 10(1 - q2k)
(1 - q2k)(1+q2k) = 10(1 - q2k) /:(1-q2k)
1 + q2k = 10
q2k = 9
-------------------
(qk)2 = 32
qk = 3
----------------------
S2k = a1*(1 - q2k) / (1-q) = a1*(1-9) / (1-q) = -8*[ a1 / (1-q) ]
Sk = a1*(1 - qk)/(1-q) = a1*(1-3)/(1-q) = -2*[ a1 / (1-q) ]
x = 4
co jak sądzę już potrafisz wyliczyć
-------------------------------------------------------------
(2)
dla q=1 mamy ciag stały
wówczas
S2k = 2k*a1
S4k = 4k*a1
czyli ten ciąg nie spełnia warunków zadania
bo S4k = 2*S2k
14 mar 16:57
Tomasz: Dzięki wielkie!
14 mar 17:39
Bartek: Witam, mam nadzieję, że temat nie jest jeszcze zamknięty, właśnie robię to samo zadanie.
Zastanawiam się, dlaczego Twoim zdaniem, Basiu, z tego, że
(qk)2=32
wynika, iż
qk=3,
nie zaś
qk=3 lub qk=−3 ?
Wszak nie ma chyba tutaj założeń, że k jest parzyste albo q>0 (są?).
I wyliczyłem sobie, że jeśli qk=−3, to x=−2.
Faktycznie wygląda to nieco podejrzanie, ale wydaje mi się poprawne.
Cała reszta jak dla mnie się zgadza.
13 gru 00:23
Archeolog: Jakby ktoś jeszcze tego szukał. Bartkowi raczej już nie pomogę, ale jednak.
Jeśli Suma 2k będzie równa −2 S k to wtedy Suma 2k nie jest większa od S k, a w poleceniu nie
mówią wprawdzie "załóż że...", ale jest informacja że suma 2k jest większa od sumy k.
tl; dr
Nie powiesz chyba nikomu że coś jest −2 razy większe?
10 gru 21:58