prosze o pomoc,bardzo mi zależy,
mati: Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 13.Jeżeli przedstawimy cyfry otrzymamy liczbe o 45
mniejszą od początkowej.Jaka to liczba.
14 mar 19:57
Basia:
jeżeli mamy liczbę dwucyfrową xy to x - jest cyfrą dziesiątek, a y - cyfrą jedności i ta
liczba jest równa:
10x + y
to jak zapiszesz liczbę o przestawionych cyfrach czyli yx ?
i jak zapiszesz, że suma cyfr = 13 ?
14 mar 20:07
mati: dzięki ale i tak nie wiem bo jestem słaby z matmy
14 mar 20:12
Basia: Mati a wiesz co to jest suma dwóch liczb ? Jakie działanie wykonujesz, żeby policzyć sumę
?
14 mar 20:14
mati: dodawanie
14 mar 20:15
Basia: prawda; to co to jest suma x i y ?
14 mar 20:16
mati: wynik dodawania
14 mar 20:17
Basia:
no to x + y = ? (z treści zadania)
14 mar 20:18
mati: 4
14 mar 20:20
Basia: no ile = to x+y ? x, y to cyfry Twojej liczby a w treści jest napisane:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 13.
14 mar 20:21
mati: czyli x=1 y=3 x+y=4
14 mar 20:24
Basia: Mati ! Losowałeś tę 4 na klawiaturze czy trafiałeś z zamknietymi oczami ?
x + y = 13
--------------------
xy zapisujemy tak: 10x + y
yx zapisujemy tak: 10y + x
druga jest o 45 mniejszą od początkowej czyli
druga = pierwsza - 45
10y + x = 10x + y - 45
-------------------------------
10x + y - 45 = 10y + x
9x - 9y = 45 /:9
x - y = 5
-----------------
i mamy
x + y = 13
x - y = 5
------------------------- dodajemy stronami
2x = 18 /:2
x = 9
9 + y = 13
y = 4
czyli poczatkowa: 94 druga: 49
14 mar 20:27
Basia:
Mati suma cyfr liczby 13 wynosi 4
Twoja liczba to xy. Suma jej cyfr czyli x + y = 13.
14 mar 20:29
mati: dzięki ci basiu

i sory za głupote hehe
14 mar 20:32
Basia: A zrozumiałeś cokolwiek ?
14 mar 20:34
mati: zrozumiałem napewno lepiej niż jakbym ściągnął od kogoś,jeszcze raz dzięki
14 mar 20:37
mati: mam jescze pare zadań ale spróbuje sam zrobić jak mi nie wyjdzie to tutaj dam
14 mar 20:39
tim: Ok

Ważne, że sam próbujesz.
14 mar 21:12