Proszę bardzo o pomoc. będę wdzięczna za każdą pomoc.
kejt: Proszę bardzo o pomoc. będę wdzięczna za każdą pomoc.; ]
Różnica dwóch liczb wynosi 5.Znajd te liczby,jeżeli różnica kwadratów pierwszej liczby
zmniejszonej o 2 i drugiej liczby wynosi 21
to powinno być takie równanie/
I liczba =x
II liczba=x+5
I -II=5
x+5 =II
(5-2)
2 - (x+5)
2= 21







Ojciec podzielił ziemię dla trzech synoów. Pierwszemu dał 1/3 majątku i 1 ha, drugiemu
3/7 reszty i 1ha, a trzeciemu 2/3 tego co zostało i dodał ostatni ha.
ile ha ziemi otrzymał każdy z synów i jak duży był mjaątek?
Cenę materiału podwyzsozno o 30%. Po miesiącu nową cenę obizno o 30%. O ile % cena
końcowa jest mniejszA od ceny poczatkwoej

cena przed zmianą =x (100%
po podwyżce =130%x =1,3x
po obnizce = 70% 1,3 x =0,7 * 1,3 x
czy to dobrze? i co dalej.?
14 mar 20:27
Komik: równanie
x-y=5
(x-2)2-y2=21
14 mar 20:34
Basia: trzecie
po obniżce: = 0,91x czyli to jest 91% z x (czyli ze 100%)
czyli cena końcowa jest mniejsza od poczatkowej o 9% (100 - 91)
14 mar 20:38
Basia:
Ojciec podzielił ziemię dla trzech synoów. Pierwszemu dał 1/3 majątku i 1 ha, drugiemu
3/7 reszty i 1ha, a trzeciemu 2/3 tego co zostało i dodał ostatni ha.
ile ha ziemi otrzymał każdy z synów i jak duży był mjaątek?
x - cały majatek
1 syn (1/3)*x + 1
--------------------------------------
reszta1: = x - [ (1/3)x + 1] = (2/3)x - 1
--------------------------------------------------
2 syn (2/7)*reszta1 + 1 = (2/7)*( 2x/3 - 1) = 4x/21 - 2/7
------------------------------------------------------------------------
reszta2: = reszta1 - 2syn = 2x/3 - 1 - 4x/21 + 2/7 = 14x/21 - 7/7 - 4x/21 + 2/7 =
10x/21 - 5/7
----------------------------------------------------------------------
-----------------------------
3syn: (2/3)*reszta2 + 1 = (2/3)*(10x/21 - 5/7) + 1 =
20x/63 - 10/21 + 21/21 = 20x/63 + 11/21
1 syn + 2 syn + 3 syn = x
z tego wyliczysz x
sprawdź czy sie tam gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
14 mar 20:45
kejt: to układ równanń ?
wychodzi mi jakos dziwnie..
x=5+y
x
2 - 4 - y
2 =21
(5+y)
2 - 4 - y
2=21
25+ y
2 - 4 - y
2 =21
i y
2 się skraca.

coś tu nie taak.
14 mar 20:54
tim: Basiu, drugiemu dał 3/7 reszty, a nie 2/7.
14 mar 20:59
kejt: z tym majątkiem to strasznie długie to równanie wyjdzie

jak mam obliczyć? skoro 20x
jkest w liczniku

?
14 mar 21:01
tim: Zaraz poprawkę zrobię. Bo Basia zakręciła się przy drugim. [3/7 oraz nie dodałaś 1ha]
14 mar 21:01
kejt: ojeju

dlatego mam zły wynik..
14 mar 21:02
kejt: ojejoj..tyle liczenia..
14 mar 21:02
tim: 1 syn (1/3)*x + 1
--------------------------------------
reszta1: = x - [ (1/3)x + 1] = (2/3)x - 1
--------------------------------------------------
2 syn (3/7)*reszta1 + 1 = (3/7)*( 2x/3 - 1)+1 = 2x/7 - 3/7 +1
------------------------------------------------------------------------
reszta2: = reszta1 - 2syn = 2x/3 - 1 - 2x/7 + 3/7 - 1= 8x/21 - 11/7
----------------------------------------------------------------------
-----------------------------
3syn: (2/3)reszty2 + 1 = 2/3(8x/21 - 11/7) + 1 = 16/63x - 22/21+ 1
1syn + 2syn + 3syn = x
Teraz wyjdzie ładny wynik
14 mar 21:06
tim: Sory Basiu, że cie poprawiłem [nie czekałem na ciebie]
14 mar 21:14
tim: kejt, czekam na twój wynik, oblicz x
14 mar 21:15
Basia: Bardzo dobrze Tim, ja się w takich rachunkach prawie zawsze mylę. Co zresztą
zastrzegałam.
14 mar 21:23
tim: hurej!
14 mar 21:26
kejt: prtzepraszam, ale nei bylo mnie przy kompie.. rodzeństwo. już liczę.
14 mar 22:07
tim: Spoko, ważne że przyszłaś...
14 mar 22:08
kejt: wyszło mi tak
32/21 + 55/63x=x
14 mar 22:15
tim: Dobrze, teraz oblicz x, pomnóż np. sobie przez 63 wszystko.
14 mar 22:16
kejt: x=12
14 mar 22:18
kejt: i teraz musze synow obliczyć ?
14 mar 22:19
tim: Tak..
Podstaw x w odpowiednie miejsca.
14 mar 22:20
kejt: 5 4 3 tak mi wyszło
14 mar 22:30
tim: I gitara

. Tak miało wyjść. Trudne?
14 mar 22:33
kejt: teraz już nie

dziekuje bardzo za pomoc
14 mar 22:46