O funkcji liniowej f wiadomo że
kasia: proszę o pomoc. O funkcji liniowej f wiadomo że f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funkcji
należy punkt P=(-2;3). Wyznacz wzór funkcji f.
14 mar 11:25
Bogdan:
Dzień dobry.
Napisz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez dwa dane punkty: P(-2, 3) i R(1, 2)
korzystając z informacji np. w swoim podręczniku lub tutaj obok w dziale funkcja
liniowa, podaję adres: https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html.
Podaj wynik, sprawdzę
14 mar 11:32
kasia: Wyszło mi 3y=-x+7
14 mar 11:47
Bogdan:
Dobrze, ale podziel jeszcze obustronnie przez 3, wzór prostej jest: y = ax + b
14 mar 12:01
kasia: dzięki
14 mar 12:01
Beata: f(x)=ax+b
f(1)=a+b=2
f(-2,3)⇒3=-2a+b
i należy rozwiązać układ równań
2=a+b
3=-2a+b
powinno wyjść:
y=1/3x+5/3
14 mar 15:23
Bogdan:
Beato, sprawdźmy Twój wynik.
Podałaś f(x) = (1/3)x + 5/3
f(1) = 1/3 + 5/3 = 2 zgadza się
f(-2) = -2/3 + 5/3 = 1 ≠ 3 nie zgadza się
Sprawdźmy wynik kasi:
f(x) = (-1/3)x + 7/3
f(1) = -1/3 + 7/3 = 2 zgadza się
f(-2) = 2/3 + 7/3 = 3 zgadza się
Kasia ma dobry wynik, Twój wynik Beato nie jest dobry.
14 mar 15:35