Czy ktoś wie jak to zrobić?
Nick: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym pole ściany bocznej jest 4 razy większe od pola
podstawy. Oblicz cos kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
14 mar 17:52
kamilo: musisz skorzystać z zależności trójkąta prostokątnego,ale nie pomoge ci bo nie umiem.
14 mar 18:12
Basia:
Podstawa jest trójkątem równobocznym o boku a i wysokości
h = a√3/2
Pp = a2√3/4
Ścina boczna jest trójkątem równoramiennym o podstawie a i wysokości hb
Pb = a*hb/2
Pb = 4*Pp
a*h b/2 = a2√3/4 /*4
2a*hb = a2√3 /:(2a)
hb = a√3/2
-------------------------
α to kąt w trójkącie prostokatnym wyznaczonym przez
H - wysokość ostrosłupa
x = h/3 (1/3 wysokości podstawy)
x = a√3/6
hb
α to kąt między x i hb
cosα = x/hb = (a√3/6) / (a√3/2) =
(a√3/6)*(2/a√3) = 2/6 = 1/3
14 mar 19:10
Nick: Wielkie dzięki Basiu
14 mar 19:36
Justa: hmmm... Basiu, ale ty obliczyłaś cos kąta między podstawą, a ścianą boczną, a w zadaniu
jest powiedziane, między sąsiednimi ścianami bocznymi.
21 mar 11:43