przekształć wykres funkcji .
vavav: Narysuj wykres funkcji i opisz jego własności.
f(x)= II x - 1 l -2 I
prosze o wytłumaczenie bo nie wiem jak to zrobic
14 mar 21:41
14 mar 21:43
vavav: prosze o pomoc
14 mar 21:49
tim: Po pierwsze zrób tabelkę i narysuj wykres:
np. dla:
x 0
--- ----------------------------------------------------
y ||0-1|-2| → ||-1|-2| → |1-2| → |-1| → 1
Spróbuj kilka innych x i zrób.
A co do drugiego. Jakie znasz własności?
14 mar 22:32
Basia: Tu chodzi o coś innego. O przekształcenia wykresu funkcji. Tim tego jeszcze nie zna.
15 mar 01:04
tim: Złamałaś mi serce.
Nie no spoko..

.
15 mar 10:45
vavav: a ty basiu znasz


wiesz jak to się robi

umiałabys wytłumaczyć boja tego nie
kapuje
15 mar 20:21
Eta:
Pomogę Ci
15 mar 20:24
vavav: dziekuje
15 mar 20:28
vavav: a umiesz wytłumaczyc

15 mar 20:29
Grzesiek: jest to funkcja parzysta bo na x jest moduł
najpierw narysuj wykres funkcji |x|
potem translacja o wektor T=[1,-2]
potem nakładamy moduł na wszystko
własności to takie że napewno ta funkcja jest różnowartościowa, zbiór wartości od 0 do
+ nieskończoności, dziedzina rzeczywista, funkcja parzysta
15 mar 20:35
Eta:
więc tak:
1/ krok : narysuj wykres f(x) = x - 1 ( to prosta , wiesz to?)
2/krok : teraz tę część tej prostej ,która znajduje sie pod osią OX
odbij ( przenieś ) nad oś Ox ( otrzymasz takie
V
3/krok: twraz ten wykres ( to V)
przesuń w dół o dwie jednostki
4/ krok: teraz tę część tego obniżonego V, która znajduje sie pod osią Ox
odbij nad oś ox ( otrzymasz takie niby
W
15 mar 20:42
vavav: dzieki
15 mar 20:44
Eta: Rozumiesz? to?
15 mar 20:45