W ostrosłupie czworokatnym krawędź
Zuza: W ostrosłupie czworokatnym krawędź podstawy ma długość a.
Krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze α (alfa). Oblicz pole
całkowite i objętość ostrosłupa.
14 mar 14:34
cometa: Rozwiązuję
15 mar 00:39
cometa: Witam!
Narysuj ten ostrosłup, zaznacz kąt α między krawędzią boczną
i połową przekątnej w podstawie
dp /2= a√2 / 2 ( to chyba wiesz?)
H -- wys. ostr. --- przyprostokatna przeciwległa do α
k --- krawędź boczna ostr.
d/ 2 -- przyprostokątna przyległa do α
Dane: a i α
zatem:
V = ( 1/3) Pp * H gdzie Pp= a2
Pc = a2 + Pb gdzie Pb = 3* a * hb /2
pozostaje wyliczyć H i hb
wyliczamy:
H/ (d/2) = tgα => H = (a√2 *tgα) /2
podstaw do wzoru na V i oblicz !
teraz hb do wyliczenia:
z tw. Pitagorasa z trójkąta prostokatnego:
H -- przyprostokatna
hb -- przeciwprostokatna
a/2 --- druga przyprostokatna
hb 2 = H2 + ( a/2)2
hb2 = (2a2 tg2α) /4 + a2 / 4
hb2 = a2( 2tg2α +1) /4
to hb = a/2√2tg2α +1
podstaw do wzoru na PC --- oblicz!
powodzenia! sprawdzaj rachunki!
15 mar 00:54