prosze o pomoc,z góry dziękuje
mati: Suma dwóch liczb wynosi 18,a różnica 60% większej i (jednej czwartej) mniejszej z nich
wynosi 4 znajdź te liczby

-(układ równań)
14 mar 19:55
Basia: Mati ! Pomyśl 2 sekundy !
x, y - te liczby
to jak zapiszesz sumę ?
60%x = 0,6x
to jak zapiszesz róznicę tej i 1/4 z drugiej czyli z y ?
14 mar 20:03
mati: a kto mi to napisze jakoś dokładniej

lis
14 mar 20:56
tim: Suma dwóch liczb to dodawanie, tak?
Różnica to odejmowanie.
60% większej to 0,6x =
1/4 mniejszej to 1/4x = 0,25x
Spróbuj ułożyć układ równań. Czekam na rozwiązanie.
14 mar 21:11
mati: x+y=18
0,6x=0,25x
nie jestem pewien
14 mar 21:27
tim: pierwsze jest ok
a drugie? już nie
od pierwszej (0,6x) odejmujesz drugą (0,25y) i masz 4
DOPIS:
pomyłka 1/4 mniejszej to 1/4y = 0,25y ← miało być y
x - większa
y - mniejsza
14 mar 21:29
14 mar 21:30
tim: dokładnie!

Zapisz układ równań i spróbuj rozwiązać. Jeżeli nie zdołasz pomogę ci.
14 mar 21:33
tomek: x+y=4
0,6x - 0,25y=4
x=4-y
0.6(4-y)-0,25y=4
x=4-y
2,4-0,6y -0,25y=4 i dalej nie wiem
14 mar 21:36
tim: No dobrze.
Zsumuj y w tym drugim i przenieś 2,4 na drugą stronę.
14 mar 21:37
tomek: x=4-y
-0,6y -0,25y=1,6
14 mar 21:38
tim: Ogóline to miało być, że:
x + y = 18
0,6x - 0,25y = 4
Źle przepisałeś. Jeszcze raz.
14 mar 21:40
tomek: x + y = 18
0,6x - 0,25y = 4
x=18-y
0,6(18-y)-0,25y=4
x=18-y
10,8-0,6y-0,25y=4
x=18-y
-0,6-0,25y=-6,8
14 mar 21:45
tim: Czyli mamy, że:
-0,6
y-0,25y = -6,8
-0,85y = -6,8
Podziel obustronnie przez liczbę przy y. Obliczysz y.
Podstaw y do któregoś z równań i wyznacz x.
14 mar 21:46
tomek: x=18-y
-0,6y-0,25y=-6,8
14 mar 21:46
tomek: dzięki bardzo
14 mar 21:47
tim: No problemo.
14 mar 21:47
Basia: pomnóż sobie to drugie obustronnie przez (-100); będzie Ci łatwiej
14 mar 21:48
tim: Spóźniłaś się
14 mar 21:49
tomek: jakiś dziwny wynik mi wyszedł jak podzieliłem przez 0,85
14 mar 21:52
tim: 6,8 / 0,85 = ?
14 mar 21:54
tomek: aha 8 wyjdzie dzieki
14 mar 21:55
tim: No ślicznie
14 mar 21:55
tomek: a pomożesz mi ułożyć układ w tamtym zadaniu- piotr i paweł........
14 mar 21:56
tomek: bo sie pogubiłem
14 mar 21:57
tim: To idziemy do tamtego postu
14 mar 21:57