wielomian na czynniki
shakirrrrka12345: jak rozlozyc wielomian na czynniki

bardzo prosze o wytlumaczenie
a)x
3+4x
2+x+4
b)x
5+10x
4+x
3+10x
2
14 mar 14:45
Bogdan:
Czy kolejne współczynniki nic Ci nie sugerują?
a) 1, 4, 1, 4
b) 1, 10, 1, 10
14 mar 14:47
Mickej: trzeba tak kombinować żeby wyciągnąc z dwóch elementów przed nawias to samo i z innych
dwóch aby w nawiasach było to samo np u ciebie tak
a) x3+x+4x2+4=0
x(x2+1)+4(x2+1)=0
(x+4)(x2+1)=0
14 mar 14:49
shakirrrrka12345: a taki przyklad jak

x
3-x
2+x-1
14 mar 14:54
Krzysiek: x2(x-1)+1(x-1)=0
(x2+1)(x-1)=0
14 mar 17:00
pomocyyy: dziekuje bardzo
18 mar 19:44