czy ktoś mógłby zrobić mi to zadanie? bardzo proszę i z góry wielkie dzięki:)
ilonka: napisz równanie okręgu:
a) którego średnicą jest odcinek AB, gdy A=(-2,5), B=(4,-1)
b) który jest opisany na trójkącie ABC, gdy A=(4,2), B=(2,4), C=(0,4)
14 mar 15:31
Bogdan:
a) Długość promienia r okręgu jest równa połowie długości średnicy.
Oblicz więc długość średnicy AB, z tego otrzymasz r.
Środek okręgu leży w środku średnicy, wyznacz więc środek średnicy S(xo, yo).
Wstaw otrzymane r, xo, yo do równania okręgu: (x - xo)2+ (y - yo)2 = r2.
b) Wstaw współrzędne punktów A, B, C do równania okręgu: x2 + y2 + ax + by + c = 0.
Otrzymasz układ równań, w którym niewiadome to: a, b, c.
14 mar 16:05