chodzi mi głónie o drugą część równania
tomek: ojciec i syn mają razem 31 lat,za 16 lat ojciec będzie dwa razy starszy od syna.ile lat
ma każdy z nich
14 mar 22:32
tomek: x+y=31
14 mar 22:33
tim: Tomek, prawie identyczne zadanie. Spróbuj ułożyć sam najpierw.
14 mar 22:33
tim: No ok, a co dalej?
14 mar 22:34
tomek: 16x*2=y
14 mar 22:35
tim: Niezupełnie: napisz ile lat będzie miał lat za 16lat a ile syn.
14 mar 22:36
tomek: kurde nie wiem
14 mar 22:37
tim: no ojciec: x + 16
a syn: y + 16
Zgadza się? Ok.
Z treści wynika, że za 16 lat (gdy ojciec będzie miał x + 16) ojciec będzie 2 x starszy
od syna.
x + 16 = 2(y+16)
14 mar 22:39
tomek: dzięki już zrozumiałem troche a jakbym spisywał od kogoś to bym nie zrozumiał
14 mar 22:40
tim: Może jutro na świeżo lepiej zrozumiesz
14 mar 22:41
tomek: nom bo jestem troche zmęczony ale to juz wszystkie zadania a co ty miałeś z matmy że
wszystko umiesz
14 mar 22:42
tim: Nie wszystko umiem, tylko poprostu więcej niż powinni 2-go gimnazjaliści

.
14 mar 22:43
tomek: x+y=31
x + 16 = 2(y+16)
x+y=31
x+16=2y+32
x+y=31
x-2y=16
x=31-y
31-y-2y=16
14 mar 22:45
tomek: dobrze na razie
14 mar 22:45
tim: Tak..
14 mar 22:47
tomek: x=31-y
-y-2y=-15
-y=-15/1
y=15
14 mar 22:50
tim: nie zupełnie
-1y - 2y = -3y
popraw się
14 mar 22:50
tomek: -3y=-15/3
y=5
14 mar 22:51
tomek: x=26
14 mar 22:51
tim: dobrze

oblicz wiek ojca
14 mar 22:51
tim: I świetnie. To jest koniec. Jeszcze odpowiedź pełnym zdaniem ^^
14 mar 22:52
tomek: to już wiem heh jeszcze raz dzięki bardzo
14 mar 22:53
tim: "Polecam się na przyszłość" xD
14 mar 22:54
tomek: spoko koleś jesteś bo nie każdy tak pomaga innym
14 mar 22:54
tim: No prawie każdy. Spokojnej nocy.
14 mar 22:55
tomek: https://matematykaszkolna.pl/forum/10822.html dzięki a zobacz czy mi to dobrze pomógł
14 mar 22:55