ziory.
michał: Wyznacz zbiory A\B i B\A jeżeli A ={a: a2 +3a ∈(-∞;4>} i B={a:3-4a∈<3;19)}
14 mar 17:20
Basia: podpowiadam
14 mar 17:21
Basia: najpierw musisz wyznaczyć A i B
aby wyznaczyć A musisz rozwiązać nierówność
a2 + 3a ≤ 4
A to zbiór rozwiązań tej nierówności
aby wyzbaczyć B musisz rozwiązać układ nierówności
3 - 4a ≥ 3
3 - 4a < 19
B to zbiór rozwiązań tego układu
spróbuj to zrobić i podaj wyniki
wtedy podpowiem co dalej
14 mar 17:25
michał: źle napisałem przedział dla 3-4a , powinno byc że ∈<7;19) ,
obliczylem przedziały .. i A wyszlo mi <-4;1> , B =(-4;-1>
wyznaczyłem zbior A\B = (-1,1> u {-4}
B\A =zbiór pusty
Dzięki za podpowiedz ^^
14 mar 17:34
Basia: tak jest, wszystko gra !
14 mar 18:47