Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5,
kasia: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w
którym ta funkcja jest malejąca to <2;+∞). Największa wartośc funkcji f w przedziale
<-8;-7> jest równa (-24). Wyznacz wzór funkcji f i narysuj jej wykres.
14 mar 11:34
b.: funkcja kwadratowa ma postać
f(x) = ax
2 + bx + c, gdzie a≠0
I teraz trzeba tylko przetłumaczyć podane informacje na równania na a,b,c, a potem
rozwiązać otrzymany układ równań

Np. z warunku ,,maksymalny przedział, w którym ta funkcja jest malejąca to <2;+
∞)''
widzimy, że wykres f ma wierzchołek w punkcie 2 i że a<0
79, czyli już mamy jedno
równanie
-b/2a = 2
79
Z tego warunku wynika yeż, że f jest rosnąca na (-
∞; 2>. Wobec tego -- tu już pytanie do
Ciebie -- w jakim punkcie odcinka <-8; -7> przyjmuje wartość największą?
(Będziesz miała stąd 2. równanie, a 3. dostaniesz z warunku, że 5 jets miejscem zerowym).
Dasz radę, powodzenia
14 mar 12:23
b.: Aha, łatwiejszy układ równań się dostanie, jak się od razu napisze postać odpowiadającą
któremuś warunkowi. Np. skoro 5 jest miejscem zerowym, to f musi mieć postać
f(x) = a(x-5)(x-p) (postać iloczynowa, zob.
69)
I dalej można postępować jak wyżej (będziesz miała tylko 2 r-nia z 2 niewiadomymi, czyli
bardziej typowo).
14 mar 12:25
Eta:
Witam!
można też tak: ( bez układu równań z a b i c
xw = 2 x1 = 5
drugie miejsce zerowe można obliczyć
z tego ,że miejsca zerowe są położone symetrycznie
względem xw= 2
( x1 +x2)/ 2 = xw => 2xw = x1 +x2
co daje nam:
4 = 5 + x2 => . x2 = - 1
teraz z postaci iloczynowej mamy:
f(x)= a ( x -5)( x+1) a <0 bo po prawej stronie od xw = 2 f. maleje
Policz teraz f( - 7) = - 24 i wyliczysz wartość "a"
Wykres już narysujesz bardzo prosto:
x 1= 5 x2= - 1 ramiona do dołu ( a<0 powinno Ci wyjść a = -1/3)
W( 2, f(2))
Powodzenia!
Pozdrawiam kolegę "b"
14 mar 12:35
b.: O już wróciłaś z przestrzeni kosmicznej i znowu jesteś Etą

Jak było?

Pozdrowienia
14 mar 12:46
Eta: Oczywiście !.....odlotowo
14 mar 12:49