Jak to obliczyć?
aga:): 20000 20000 20000
--------- + ---------- + --------- - 40 000 > 0
(1+0,2) (1+0,2)
2 (1+0,2)
3
Pomóżcie proszę

! ? Jak to rozwiązać, krok po kroku? Czy muszę korzycać ze wzorów
skróconego mnożenia?
14 mar 20:47
Jakub: Nie korzystaj ze wzorów skróconego mnożenia jak masz same liczby

!
1+0,2 = 1,2
(1+0,2)
2 = (1,2)
2 = 1,44
(1+0,2)
3 = (1,2)
3 = 1,728
Podstaw te wyniki i dalej dziel i dodawaj na kalkulatorze.
14 mar 20:50
Bogdan:
Wtrącę się.
Domyślam się, że należy wykazać prawdziwość tej nierówności.
Można najpierw podzielić nierówność przez 20000 i potem pomnożyć przez 1,23.
14 mar 21:17
Jakub: Racja. Tak jest prościej.
14 mar 21:18
aga:): DZięki wielkie!
14 mar 23:15