Zadanie ze stereometrii
abcd: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39 cm, a
podstawa 30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
Oblicz objętość ostrosłupa.
Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić? W odpowiedziach jest podane, że powinno wyjść 1800 cm
sześciennych.
14 mar 19:41
Basia:
ACB - podstawa AC = BC = 39
AB = 30
Wszystkie ściany są nachylone do podstawy pod tym samym katem ⇒
spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okregu wpisanego w podstawę
i ściany boczne są trójkatami równoramiennymi
D - środek AB i spodek wysokości w tr. ASB
P - spodek wysokości ostrosłupa
PD = r (promień okregu wpisanego w podstawę
w tr.DPS kat DPS = 90 kąt PDS = 45 ⇒ PS = DP = H = r
Pp można obliczyć z wzoru Herona
H = r z wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt
zaraz Ci podam linki
14 mar 21:12
Basia: wzór Herona
503
promień
542
14 mar 21:15
Basia: policzyłam zgadza się
14 mar 21:18