zadanie
Nik: tylko sprawdzić proszę
a)o:x2+y2+8x-2y+13=0
l:y=x →x-y=0
S(-4,2)
r=√(82-22-4*13)/4=2
d(S,l)=|1*-4-1*2|/√2=6/√2
prosta i okrąg są rozłączne
b)o:x2+y2-6x=0
l:y=1/2 x→1/2 x-y=0
s(3,0)
r=√36/4=3
d(S,l)=|1/2*3-1*0+0|/√32=(3/2)/3=1/2
prosta jest sieczna okręgu
c)o:x2+y2+4x+6y+8=0
l:y=-5/3x-5→-5/3x-5-y=0
S(-2,-3)
r=√(42+62-4*8)/4=√20/4=2√5/2=√5≈2,2
d(S,l)=|-5/3*-2-1*-3-5|/√4+9=|10/3+3-5|/√13=|6 1/3-5|/√13=1 1/3 /√13≈0,4
prosta jest sieczną okręgu
14 mar 13:17
Bogdan:
a) S = (-4, 1), a nie (-4, 2)
b) ok.
c) ok., ale r = √5 i już, nie można pisać r ≈ 2,2
Uwaga do zapisu funkcji liniowej: poprawny zapis tutaj to np. dla c: y = (-5/3)x - 5,
chodzi o nawiasy - mają być.
14 mar 13:35
Mariusz: wydaje mi sie że w podpunkcie a masz bład bo środek okręgu wynosi S(-4,1)
w podpunkcie b momnóż równanie prostej razy dwa i otrzymasz
0=x-2y z tego wynika że | 3|/√5 = 3
podpunkt c jest chyba dobrze ale radze ci żeby nigdy przy x nie było ułamka tylko liczba
całkowita , łatwiej wtedy sie liczy
14 mar 13:40
Bogdan:
Niedokładnie sprawdziłem punkt b., rzeczywiście jest tak, jak podał Mariusz, czyli
d = 3/√5, ale 3/√5 < 3, a więc prosta jest sieczną
14 mar 13:54
Nik: nie rozumiem czyli jak mam 0=x-2y to
d(S,l)=|1*3-2*0+0|/√9=|3|/3 a nie |3|/√5
14 mar 14:11
Nik: czyli w c) powinno byc tak?
-5/3 x-5-y=0/*3
-5x-15-3y=0
d(S.l)=|-5*-2-3*-3-15|/√4+9=|4|/√13=4√13/13?
14 mar 14:21
Bogdan:
b) środek okręgu: S(3,0), prosta: y=(1/2)x => x - 2y = 0 (A = 1, B = -2, C = 0)
d = |1*3 - 2*0 + 0| / √1 + 4 = 3/√5
14 mar 14:27
Nik: dzieki wielkie coś mi się pomyliło
a to c jest dobrze w koncu czy zle?
14 mar 14:30
Bogdan:
c) srodek okręgu S(-2,-3), prosta: y = (-5/3)x - 5 => 5x + 3y + 15 = 0
(A=5,
B=3, C=15)
d = |5*(-2) + 3*(-3) + 15| / √25 + 9 = 4/√34
14 mar 14:33
Bogdan:
Okazało się, że we wszytkich zadaniach miałeś błędy, dobrze więc, że sam próbowałeś
rozwiązać i poprosiłeś o sprawdzenie i że nie czekałeś na gotowe rozwiązanie.
14 mar 14:36
Nik: dziękuje jeszcze raz
14 mar 14:42