zadanie optymalizacyjne
Ania: Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie wiem jak się zabrać za to zadanie.
W trójkąt równoramienny o podstawie dł. 6cm i h = 6cm wpisano prostokąt o największym
polu. Oblicz pole tego prostokąta.
14 mar 19:43
Bogdan:
Aniu, jesteś?
Zrobimy to zadanie razem.
Jeśli się zgadzasz, to narysuj trójkąt równoramienny, wrysuj w niego prostokąt
w taki sposób, że podstawa dolna prostokąta będzie leżała na dolnej podstawie
trójkąta, oznacz trójkąt i prostokąt i podaj swoje oznaczenia.
Czekam
14 mar 20:15
Ania: Tak narysowałam to wszystko. Wysokość trójkąta - h, podstawa trójkąta -a
Dłuższy bok prostokąta - x, krótszy - y
15 mar 14:50
Bogdan:
Witam Aniu.
Dłuższy bok prostokąta to u Ciebie x?
15 mar 15:08
Bogdan:
Sprecyzuję, x to bok leżący na boku a trójkąta?
15 mar 15:09
Ania: jako x oznaczyłam ten bok prostokąta, który leży na dolnej podstawie trójkąta.
15 mar 15:22
Ania: ...czyli na "a"
15 mar 15:22
Bogdan:
To widzisz dwa trójkąty podobne:
Pierwszy trójkąt: podstawa a = 6, wysokość h = 6
Drugi trójkąt: podstawa x, wysokość h - y = 6 - y
Zastosuj proporcję wynikającą z podobieństwa tych trójkątów i podaj ją.
15 mar 15:29
Ania: 6/6 = 6-y/x
6x = 36 - y
y = 36-6x
P = x*y
P = x(36-6x)
P = 36x - 6x2
P(x) = -6x2 + 36x
Parabola ma ramiona zwrócone w dół, więc funkcja osiąga maximum w punkcie p.
x = -b/2a
x= -36/-12 = 3
Tylko z tego wynika, że y równa się 18, a to jest za duży wynik.
15 mar 15:44
Bogdan:
Napisalaś:
6/6 = 6-y/x
6x = 36 - y tu jest błąd
y = 36-6x
Powinno być:
6/6 = (6 - y) / x
1 = (6 - y) / x => x = 6 - y ewentualnie y = 6 - x
Popraw i powtórz obliczenia
15 mar 15:53
Ania: Ok, mam. Wielkie dzięki


Pozdrawiam!
15 mar 16:00
Bogdan:
15 mar 16:05
dziewczyna15: Bogdan>> pomozesz mi
15 mar 16:15
Gierek: Ich komm wieder!
15 mar 16:17
dziewczyna15: Gierek>> pomozesz

15 mar 16:18