Dane są funkcje f(x)=x2 i g(x)=2-x2
k: Dane są funkcje f(x)=x2 i g(x)=2-x2
a) Dla jakich x∈R zachodzi równośc f(x)=g(x)?
b) Przedstaw w układzie współrzędnych graficzne rozwiązanie układu nieówności
y≥x2
y≤2-x2
14 mar 12:53
Kamil: a) f(x)=g(x)
czyli
x2=2-x2
2*x2=2
x2=1
czyli x=1 lub x=-1
14 mar 13:31
ka: A o co chodzi w podpunkcie b), mam zaznaczyc w układzie współrzędnych, ale konkretnie co?
Mam coś podstawic pod x?
14 mar 13:57
ka:
14 mar 15:24
Bogdan:
To ja odpowiem, bo Kamil gdzieś się zawieruszył.
Narysuj na układzie współrzędnych parabole:
y = x2 i zacieniuj obszar nad nią, czyli między gałęziami paraboli,
y = 2-x2 i zacieniuj obszar pod nią, czyli między gałęziami paraboli.
Rozwiązaniem jest wspólny zacieniowany obszar.
14 mar 16:13