POMOCY
jokero: 1. rozwiąż nierówność 1/x > 2/(x-1)
2. rozwiąż nierówność a) x<1/x b) (2-5x)/(x+1)>2
3. dana jest funkcja f(x)=1/x. rozwiąż nierówność f(x)-f(1/x)<f(x3)-f(1/x3).
4. rozwiąż ukłąd nierówności -4<3/(x2-1)<1
5. dana jest funkcja f(x)=1/x +1. rozwiąż nierówność f(x)>f(2-x)
6. wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= √5/(x+2)-1
7. rozwiąż nierówność f(-x)<2f(x), jeżeli f(x)+2x/(x+1)
14 mar 14:02
tim: 1.
x ≠ 0 x ≠ 1
1 2
-- > ----- Musimy pozbyć się mianowników, mnożymy przez x-1
x x - 1
1(x-1) 2 (x-1)
------- > ---------- I zostaje nam:
x (x-1)
x - 1
----- > 2 Musimy pozbyć się x i mnożymy przez x
x
x - 1 > 2x
-x > 1
x < -1
14 mar 15:25
tim: Spróbuj 2.
14 mar 15:30
tim: 6. W Df pod pierwiastkiem nie może być liczb ujemnych. Więc:
zał.
5
----- ≥ 0 Ale, że w mianiowniku nie może być 0 to x + 2 ≠ 0, x ≠ -2
x + 2
5
------- ≥ 0 ⇔ x + 2 ≥0
x + 2
x + 2 ≥ 0
x ≥ -2, ale wiemy, że x ≠ -2, to zostaje
x > -2
____________________
|///////////////////////////////////////
-------------------------O-----------|------------------->
-2 0
14 mar 15:37
tim: Df = (-2,+∞)
14 mar 15:40
jokero: dzięki
14 mar 16:55
tim: Spróbuj 2 zrobić

i podaj odpowiedź.
14 mar 16:57