ciągi
iza: jaki wzór aby policzyć a1
a5=-4
a6=-8
r=a6-a5
r=-8-(-4)
r=-4 to wiem
14 mar 19:47
Bogdan:
Wyjaśniam
14 mar 19:50
b.: No i dobrze,
mamy jeszcze wzór
a
n = a
1 + (n-1)r
264
wstaw np. n=5 (lub n=6) i już
14 mar 19:50
Bogdan:
Domyślam się, ze chodzi o ciąg arytmetyczny.
Rozwiąż układ równań:
a5 = a1 + 4r
a6 = a1 = 5r
czyli
-4 = a1 + 4r
-8 = a1 + 5r
14 mar 19:53
iza: to a
1=-20 /

?
14 mar 20:27
Bogdan:
Nie.
Jeśli r = -4, to biorąc np. pierwsze równanie otrzymujemy: -4 = a1 - 16.
Oblicz a1 jeszcze raz
14 mar 20:31
iza: a1=-4
14 mar 20:38
Bogdan:
Nie, przecież -4 - 16 = -20, a nie -4.
Spróbuj jeszcze raz.
14 mar 20:42
iza: przepraszam ale już nie wiem
14 mar 20:45
Bogdan:
No to spróbuj rozwiązać takie równanie: x - 16 = -4.
Dla ucznia drugiej klasy liceum to przecież pestka.
14 mar 20:47
iza: 12
14 mar 20:53
Bogdan:
Dobrze, właśnie rozwiązalaś równanie: -4 = a1 - 16, tutaj zamiast x jest a1, czyli
a1 = 12
Pozdrawiam
14 mar 20:57
iza: dzięki pozdrawiam
14 mar 20:58