zad
cometa:
Witam wszystkich



! i
"odlatuję " na parę godzin
14 mar 17:43
tim: Ale wróć przed północą ^^
14 mar 18:44
Basia: Również "odlatuję" na parę godzin. Zostajesz, Tim, na posterunku ! Trzymaj się !
14 mar 18:49
tim: Spoko. A mam do was prośbę. Czy ktoś kiedyś miałby czas i ochotę wytłumaczyć mi o co
chodzi w ciągach i prawdopodobieństwu. Czytam i nie mogę zrozumieć, wy też rozwiązujecie
i tak dalej nie mogę tego pojąć.
14 mar 21:36
Basia: Jasne, że tak. Problem tylko w tym, że całego wykładu od A do Z raczej się tu nie da
zrobić.
Połapałeś się na tyle, żeby zadawać w miarę konkretne pytania ? Mogą być zupełnie
elementarne.
14 mar 21:40
tim: Nic, próbowałem liczyć wg wzorów na stronie i nie wyszło. Hmm.. Może np. na jakimś
zadaniu i po kolei?
14 mar 21:41
Basia: No to znajdź jakieś zadanie i jeśli Ci odpowiada to za jakieś dwie godzinki możemy
powalczyć.
A jeśli to zbyt późno to jutro powiedzmy o 20:00.
Teraz bowiem znowu muszę "odlecieć"
14 mar 21:46
tim: To prędzej jutro... Wy dziewczyny macie częste "odloty" xd
14 mar 21:47
Basia: Bo mamy obowiązki domowe ! Na mnie czeka zmywanie no i jakąś kolację bym zjadła.
No to do jutra. Może będę wcześniej, ale o 20:00 to juz "na bank".
14 mar 21:50
tim: Ja jeszcze się nie muszę martwić... Dopiero kilkanaście lat
14 mar 21:52
Basia: I mama do żadnej pracy nie angażuje ? To masz dobrze !
14 mar 21:55
tim: Czasem śmieci i może zmywarke wstawić ^^.
14 mar 21:55
Basia: Super ! Też bym chciała !
Vavav bardzo prosi o pomoc.
14 mar 21:57
tim: Wiem widziałem, ale zdaję się na ciebie.
14 mar 21:59
14 mar 22:00
14 mar 22:01
tim: Teraz ty możesz się wykazać ^^.
14 mar 22:01
Basia: Teraz już nie mogę. Dopijam tylko herbatę i znikam. Myslałam, że Ty jej pomożesz.
14 mar 22:03
tim: Może za pare lat. A ona potrzebuje na jutro
14 mar 22:05
Basia: Trudno, może Bogdan się pojawi.
14 mar 22:06
tim: Może... Albo cometa przyleci z innej galaktyki
14 mar 22:06
Bogdan:
Jestem, nie włączam się na razie, bo mam domową uroczystość związaną z datą
14 marca.
A przy okazji. 14 marca (14. 3) to szczególny dzień dla matematyki. Dzisiaj jest święto
liczby π.
Dzisiaj jest także 130 rocznica urodzin Alberta Einsteina.
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów królowej nauk
14 mar 22:44
tim: No coś tam słyszałem

. A u ciebie cała rodzina matematyków? ^^
14 mar 22:46
Bogdan:
Nie, jestem pod tym względem czarną owcą w rodzinie, ale moje dziwactwo jest przez
moich bliskich życzliwie przyjmowane.
14 mar 22:52
tim: U mnie podobnie. Nie wiem jak to będzie w przyszłości [dopiero 2-gim]
14 mar 22:53
Bogdan:
Dostrzegam, że już teraz znajdujesz w matematyce wiele przyjemności. To bardzo
wciągająca pasja.
14 mar 22:59
tim: No próbuje...

.
14 mar 23:00
Bogdan:
Życzę Ci powodzenia, wracam do moich gości
14 mar 23:14
cometa: Witam!
Wróciłam

.... i co zastałam ?.... wszystkie zadania "roztrzaskane"!
Ładnie to tak?.... nic nie zostawić dla powracającej comety?
14 mar 23:27
15 mar 00:25
15 mar 00:29
15 mar 00:30
cometa: Te ostrosłupy już mi w gardle krawędziami " stają"

Policzę, ale ciut później!... idę zrobić herbatkę !
15 mar 00:33
15 mar 00:42
Bogdan:
Hej dziewczyny, urwałem się z imprezki, żeby tu wpaść. Basiu, to coś na pokrzepienie
się nie otwiera. podaj jeszcze raz.
15 mar 00:51
15 mar 00:56
cometa:
Witam Bogdanie!
No to zaszalałeś

.... jak ja wczoraj w kosmosie

!
Tylko tam nie było towarzystwa do........ więc wróciłam!
A jak Twoja imprezka?... udana ?
15 mar 00:56
15 mar 00:57
15 mar 00:59
Bogdan:
Jeszcze trwa, a czytałyście wyżej o święcie liczby pi?
15 mar 00:59
Basia: Jasne !
15 mar 01:00
Bogdan:
To może jakieś zadanko na dobranoc podrzucić?, bo tu teraz nie ma co rozwiązywać.
15 mar 01:02
cometa: TaaaaaaaaaaaK

Tylko nie bardzo mam czym świętować

Barek pusty .....


( wzniosłam toast herbatką !)
Może być ?
15 mar 01:03
15 mar 01:04
Basia: Z matematyki nie wolno żartować ! Przy matematyce nie wolno żartować !
Steinhaus i Banach w grobach się przewracają !
Legendy głoszą, że to były niekiepskie zgrywusy !
15 mar 01:08
cometa:
Zgrywusem ? ... nie każdy Basiu może być


!
A ja lubię się powygłupiać

Czuję wtedy młodość..... na starość ( niestety)
15 mar 01:11
cometa: No szok

!
Wszystkie zadanka " roztrzaskane"

Pora spać! ( zajrzę może ? ..... wiesz gdzie ?
15 mar 01:14
Basia: A czemu nie ! Sama tam pewnie będziesz ! Trochę nudno !
15 mar 01:15
Bogdan:
Co tam nie wolno żartować, nawet trzeba. Ale do rzeczy.
Przekątne trapezu dzielą trapez na 4 trójkąty. Pola trójkątów, których podstawami
są podstawy trapezu są równe P
1 i P
2. Obliczyć pole trapezu w zależności
od P
1 i P
2, a przy okazji pola pozostałych dwóch trójkątów.
Od razu powiem, że wynik jest niezwykle elegancki.
Miłej zabawy
15 mar 01:16
cometa:
Bogdanie!
czy taka jest odpowiedź?
P = P
1 + 2
√P1* P2 + P
2 [ j
2]
więc:
"przy okazji " P
3 = P
4 =
√P1* P2 [ j
2]
dobrze ? ....
Bardzo jestem ciekawa
15 mar 02:30
cometa: Dałeś mi "czadu"

Pozdrawiam!
15 mar 02:32
Bogdan:
Dobrze, ale zrób jeszcze jeden krok i zapisz P jeszcze ładniej.
15 mar 02:33
15 mar 02:38
Bogdan:
Brawo!

Ładny wzór, prawsa?
15 mar 02:39
15 mar 02:42
Bogdan:
Dobranoc i życzę eleganckich snów
15 mar 02:44
cometa:
15 mar 02:44
Basia: Powiedzcie mi gdzie popełniam błąd ?
ABCD trapez
S - punkt przecięcia przekatnych
tr.ASB ~tr.CSD
a/b = h1/h2
dla uproszczenia zapisu przyjmuję:
AS = x1
BS = y1
CS = x2
DS = y2
kat BSC = α
x1/x2 = y1/y2 = a/b = h1/h2
P1 = a*h1/2 = (x1*y1*sinα)/2
P2 = b*h2/2 = (x2*y2*sinα)/2
P3 = (x2*y1*sinα)/2
P4 = (x1*y2*sinα)/2
P3 + P4 = (x2*y1*sinα + x1*y2*sinα)/2
x2*y1 = x1*y2
(stąd P3 = P4)
P3 + P4 = x1*y2*sinα
P1*P2 = (1/4)*(x1*y1*x2*y2*sin2α) =
(1/4)*(x1*y2*x2*y1*sin2α) =
(1/4)*(x12*y22*sin2α) =
[ x1*y2*sinα ]2 /4
4*P1*P2 = [ x1*y2*sinα]2 = (P3+P4)2
P3 + P4 = 4*P1*P2
P3 + P4 = 2√P1*P2
nigdzie ! jest ok.
nie mam pojęcia co mi przedtem nie grało !
pewnie coś zgubiłam przy obliczeniach
ale przyznaję się bez bicia, że właściwie znałam wynik, bo rozwiązywałam to zadanie nie
tak dawno w wersji nieco uproszczonej, było wiadomo, że przekatne trapezu przecinają się
pod kątem prostym.
Dobranoc i miłych snów.
15 mar 04:39
tim: cometko i Basiu oraz Bogdanie jak się "ockniecie" po wczorajszym "odlocie" to czeka nas
was kilka zadań, żeby nie było że nic nie zostało. ^^
15 mar 10:52
tim: Przylatywać mi tu
15 mar 12:20
Bogdan:
tim - już przylecieliśmy, bierzemy się do roboty. Pozdrawiam
15 mar 13:30
tim: to świetnie

Sam na "straży" sobie nie radze [jeszcze]
15 mar 13:33
15 mar 13:34
Eta: Basia!
Ja liczyłam to zadanko podane przez Bogdana z podobieństwa trójkątów
o skali k2 = P1/ P2
wtedy łatwiej!
Nie wiem co Wy na to?
pozdrawiam !
15 mar 13:56
tim: No ja niedługo odlatuje na zakupy

. Będę wieczorem. Miłej roboty.
15 mar 14:00
Eta: Ok!
Trzeba rodzicom pomagać!
Udanych zakupów tim

i ...wracaj do Nas
15 mar 14:12
tim: No już wróciłem..

.
15 mar 17:09