(1 0,025)^12 = jak to obliczyć!?
hUMANIStKA:): Proszę o pomoc

! (1+0,025)
12 = jak to obliczyć!? Jak rozpisać? Jak na kalkulatorze
najszybciej!?

Znam wynik = 1,34 ale skąd się to wzięło? Dzięki z góry!
14 mar 19:09
b.: Na kalkulatorze możesz mieć potęgę, i wtedy nie ma o czym mówić.
A jeśli masz taki najzwyklejszy kalkulator, w którym są tylko podstawowe działania, to
najszybciej możesz zrobić tak:
niech a=1,025, po lewej podaję, co wpisujesz, a po prawej co dostaniesz
1,025 * = (dostaniesz a2)
wynik * 1,025 = (dostaniesz a3)
wynik * = (dostaniesz a6)
wynik * = (dostaniesz a12)
w przybliżeniu możesz to policzyć używając dwumianu Newtona
(1+0,025)12 = 1 + 0,025 * 12 + (0,025)2 * (12 po 2) + (kolejne wyrazy już będą
dość małe)
14 mar 19:19
Bogdan: 1,02512 ≈ 1,3448888242462984371781349182129
Jeśli kalkulator ma funkcję potęgowania, to po wpisaniu liczby 1,025 trzeba jej użyć.
Proponuję zastosować kalkulator znajdujący się w oprogramowaniu komputera.
Ścieżka dostępu: START - PROGRAMY - AKCESORIA - KALKULATOR.
Myślę zresztą, że wszytko to wiesz.
14 mar 19:39
hUMANIStKA:): DZiękuję Wam bardzo
14 mar 20:15