rozwiaż
kaczor: rozwiaż
sinx+sin2x+sin3x=4cosx*cosx/2*cos3x/2
x/2 i 3x/2 są to pierwiastki tylko ich tu sie nie da napisać
14 mar 12:41
kaczor: pfuuu nie pierwiastki tylko ułami. sorki
14 mar 12:41
Basia: Oczywiście, że to będzie "gotowiec". Trudno byłoby się spodziewać, że autor przez ponad
10 godzin czeka na wskazówki.
14 mar 23:12
tim: A tak a propos szkoda, że nie ma ułamków ^^.
14 mar 23:18
cometa: Rozwiązuję
14 mar 23:48
Basia:
policzymy najpierw sin3x
sin3x = sin(x + 2x) = sinx*cos2x + sin2x*cosx =
sinx*(1 - 2sin2x) + 2sinx*cos2x =
sinx - 2sin3x + 2sinx(1-sin2x) =
sinx - 2sin3x + 2sinx - 2sin3x =
3sinx - 4sin3x
sinx + 2sinx*cosx + 3sinx - 4sin3x = 4cosx*cos(x/2)*cos(3x/2)
4sinx - 4sin3x + 2sinxcosx = 4cosx*cos(x/2)*cos(3x/2)
4sinx(1 - sin2x) + 2sinx*cosx = 4cosx*cos(x/2)*cos(3x/2)
4sinx*cos2x + 2sinx*cosx = 4cosx*cos(x/2)*cos(3x/2)
2sinx*cosx(2cosx + 1) = 4cosx*cos(x/2)*cos(3x/2)
jeżeli cosx = 0
L = 2*sinx*0*(2cosx +1) = 0
P= 4*0*cos(x/2)*cos(3x/2) = 0
L = P
jednym z rozwiązań jest cosx = 0
---------------------------------------------
jeżeli cos x≠ 0 ⇒
2sinx*cosx(2cosx + 1) = 4cosx*cos(x/2)*cos(3x/2) /:2cosx
sinx*(2cosx + 1) = 2cos(x/2)*cos(3x/2)
sin(2*(x/2))*(2cosx + 1) = 2cos(x/2)*cos(3x/2)
2sin(x/2)*cos(x/2)*(2cosx + 1) = 2cos(x/2)*cos(3x/2)
jeżeli cos(x/2) = 0 ⇒
L = 2*sin(x/2)*0*(2cosx + 1) = 0
P = 2*0*cos(3x/2) = 0
L=P
drugim rozwiązaniem jest cos(x/2) = 0
------------------------------------------------------
jeżeli cos(x/2) ≠ 0
2sin(x/2)*cos(x/2)*(2cosx + 1) = 2cos(x/2)*cos(3x/2) /:2cos(x/2)
sin(x/2)*(2cosx + 1) = cos(3x/2)
i tu się zacięłam niestety
może jutro coś wymyślę
poza tym wydaje mi się, że to powinno być prostsze
15 mar 00:24
cometa:
Witam! Kaczor!
Skoro ma to być "gotowiec" , jak sugeruje Basia,
to spróbujemy tak:
Nie wiem czy zapis po prawej str. ma być:
4cosx* cos( x/2) * cos( 3x/2)
czy też, tak : 4cosx*( cosx)/2 * (cos3x)/2 ( trudno wyczuć

myślę jednak ,że ten pierwszy?
korzystamy ze wzorów:
1/ sina + sin b = 2 sin(a+b)/2 * cos( a -b)/2 ( piszę kąty a i b
bo wygodniej niż α β
2/ cosa +cosb = 2cos(a+b)/2 * cos( a-b)/2
3/ sin2a = 2sina *cosa
Och!.. .. dużo pisania

zacznijmy od lewej strony ( bo mi wygodniej)
sin 3x zapiszmy tak: sin3x = sin( 2 * 3x/2)
czyli ze wzoru na sin2a
mamy:
sin2*( 3x/2) = 2 sin(3x/2) * cos(3x/2) dalej tak:
L= ( sinx + sin2x) + sin3x = 2 sin( x+2x)/2 *cos( x - 2x)/2 +
+ 2 sin(3x/2) * cos(3x/2) = 2sin(3x/2) * cos(-x/2) +
+ 2sin( 3x/2) * cos(3x/2) gdzie cos( - a) = cosa ( bo cos f. parzysta)
dalej:
wyłączamy wsp. czynnik przed nawias:
L= 2sin(3x/2) [ cos(x/2) +cos( 3x/2) ]= ( teraz wzór (2) w nawiasie [ ]
=2sin(3x/2)[ 2cos( 2x/2) *cos(- x/2) ] =
= 2sin(3x/2) *2 cosx * cos(x/2)
teraz prawą stronę przenosimy na lewą:
2sin(3x/2)* 2 cosx * cos(x/2) - 4 cosx* cos(x/2) *cos(3x/2) =0 / : 4
cosx* cos(x/2) *[ sin(3x/2) - cos(3x/2)=0
mamy rozkład na czynniki, czyli:
cosx= 0 lub cos(x/2) =0 lub sin(3x/2) = cos(3x/2)
zatem:
x = π/2 +k*π lub x/2 = π/2 +k*π lub 3x/2 = π/4 + k*π
zatem:
x = π/2 + k*π v x = 2*(π/2) + 2*kπ v x = (2/3)* π/4 + k* ( 2/3)*π
Odp:
x = π/2 +k*π v x = π =2k*π v x= π/6 + k* 2π/3
zaznaczam! sprawdzaj!, być może gdzieś się pomyliłam w r-kach
sama idea uważam ,ze dobra!
Pozdrawiam!
Uwaga; zadanie rozwiązane w wersjii pierwszej


15 mar 00:24
Basia: Ety rozwiązanie jest dobre. Moje niezupełnie, bo się w jednym miejscu pomyliłam.
I głupota wyszła.
15 mar 00:51
cometa:
Hej! sprawdziłaś ?... bo niby powinno być !
tyle pisania ,ze może gdzieś walnęłam " byka"

ale jak sprawdziłaś to już jestem spokojna!
Może nie odeślą kaczora na " buty na platformie"

Co?

15 mar 01:00