g
shakirrrrka12345: jak rozlozyc na czynniki?
a)2x2-4x2
b)2x3+2x2-12x-6
c)x3-9x
d)x3+3x2+x-3
e)x-6x
f)x3+x2+x+1
g)x3-5x2
h)x3-x2+x-1
14 mar 15:42
Basia:
h)
z x3 i x2 wyłączę x2 przed nawias
x2(x-1) + (x-1) = (x-1)(x2+1)
g) wyłączyć x2 przed nawias
f) z x3 i x2 wyłaczyć x2 przed nawias
e) prawdopodobnie błąd w zapisie bo x - 6x = -5x
d) prawdopodobnie błąd w zapisie
c) wyłączyć x przed nawias; w nawiasie powstanie różnica kwadratów;
skorzystać z wzoru a2 - b2 = (a-b)(a+b)
b) prawdopodobnie błąd w zapisie
a) prawdopodobnie błąd w zapisie
14 mar 17:08
Kasia: x3-3x+2
14 mar 18:33
Basia:
3x = x + 2x
x3 - 3x + 2 = x3 - (x + 2x) + 2 = x3 - x - 2x + 2
dalej sobie poradzisz ?
a jeżeli znasz już równania kwadratowe to Δ i pierwiastki, bo
ax2 + bx + c = a(x-x1)(x-x2)
gdzie x1 i x2 pierwaistki trójmianu
14 mar 18:36