Ciąg arytmetyczny
matura_z_matematyki: Mam problem z tym zadaniem:
Stosunek wyrazu czwartego do wyrazu ósmego ciągu arytmetycznego wynosi 5/9, a iloczyn
wyrazu pierwszego i piątego jest równy 192. Wyznacz pierwszy wyraz i różnice tego ciągu.
Z góry dziekuję za pomoc
14 mar 19:43
Basia:
w ciagu arytmetycznym
an = a1 + (n-1)*r
zapisz: a4, a8 i a5
14 mar 19:45
Basia: czekam na odpowiedź
14 mar 19:46
matura_z_matematyki: Robiłem to ale jakos mi to nic nie rozjaśniło:(
14 mar 19:46
matura_z_matematyki: aaa podac Ci czekaj
14 mar 19:47
matura_z_matematyki: a4 = a1+3r
a5 = a1+4r
a8 = a1+7r
14 mar 19:48
Basia: dobrze, zapiszmy teraz co wiemy z zadania
a4 5
------- = ----- i a1*a5 = 192
a8 9
wstaw to co mi przed chwilą napisałeś do tych równań;
pierwsze pomnóż "na krzyż"
po przekształceniu znajdziesz zależność między a1 i r
podstawiasz do drugiego, wyliczasz r
spróbuj, i napisz co Ci wyszło z pierwszego
14 mar 19:53
matura_z_matematyki: no to tak:
z tego a4/a8=5/9 wyszła mi zależność a
1=2r
podstawiajc do a
1*a
5 wyliczyłem
r= 4 , a a
1=8 lub r=-4 i a
= -8
dzieki za pomoc

miłego wieczoru
14 mar 20:05
matura_z_matematyki: a spytam jeszcze w jakich godzinach najczęściej można trafić na osoby które pomagają w
rozwiązywaniu zadań
14 mar 20:06
Basia: Eta zaczyna na ogół po południu i z przerwami siedzi do póxnej nocy.
Bogdan bywa także w dzień (czasem nawet rano).
b. wpada "z doskoku"
Ja bywam wieczorami (od 17,18) do późnej nocy (też z przerwami).
Poza tym pomagają też koledzy: Tim (w tym zakresie, który zna), Mickej (akurat dzisiaj go
chyba nie ma) i inni.
Cieszę się, że zadanko dobrze rozwiązane !
14 mar 20:12
matura_z_matematyki: Dzieki wielkie za info

Matura tuż tuż a tu się jeszcze dużo uczyć trzeba a nie powiem, bardzo mi to forum pomaga

Pozdrawiam

14 mar 20:13
Basia: Cieszymy się i też pozdrawiamy !
14 mar 20:15