wielomiany
Natalek: Wy znacz współczynniki a, b wielomianu W(x) = x3 + ax2 + bx + 1 wiedząc, że dla każdego
x ∈ R praw dziwa jest równość: W(x – 1) – W(x) = –3x2 + 3x – 6.
14 mar 17:07
Basia: zapisz najpierw W(x-1); potrafisz ? w miejsce x wstawiasz x -1
potem zapisz W(x-1) - W(x) tak, żeby x3, x2 i x wystepowało tylko raz
i porównaj wspólczynniki
poradzisz sobie czy jeszcze coś podpowiedzieć ?
14 mar 17:11
Natalek: zrobiłam tak i wyszło mi:
6x2+2ax-b+a+7=0
14 mar 17:33
Basia: coś chyba źle; poczekaj policzymy
14 mar 17:34
Basia:
W(x-1) = (x-1)3 + a(x-1)2 + b(x-1) + 1 =
x3 - 3x2 + 3x - 1 + a(x2 - 2x + 1) +b(x-1) + 1 =
x3 - 3x2 + 3x -1 + ax2 - 2ax + a + bx - b + 1
W(x-1) - W(x) =
(x3 - x3) + x2(-3 + a - a) + x(3 - 2a + b -b) + (a - b + 1 - 1) =
-3x2 + (3-2a)x + (a-b)
gdzieś musiałeś się pomylić
teraz mamy
3 - 2a = 3
a - b = -6
ten układ to już na pewno rozwiążesz bez problemu
14 mar 17:40