Wyznacz sume wszystkich liczb naturalnych trzy cyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3
Natalek: Wyznacz sume wszystkich liczb naturalnych trzy cyfrowych, które przy dzieleniu przez 4
daja
reszte 3.
14 mar 17:04
Basia: podpowiadam
14 mar 17:12
Eta:
liczby te to:
103, 107, 114, ........ , 999
widać jaki ciąg tworzą
wylicz ile ich jest ze wzoru: an = a1 +(n-1)*r = 999
czyli oblicz n
podstaw do wzoru na Sn i tyle!
Powodzenia! Dasz już napewno radę!
14 mar 17:16
14 mar 17:17
Basia:
liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3 można zapisać tak
an = 4n + 3
an jest ciagiem arytmetycznym o różnicy r = 4 (sprawdź, że tak jest !) i a1 = 7
100 ≤ an ≤ 999 bo mamy mieć tylko liczby trzycyfrowe
an ≥ 100
4n + 3 ≥ 100
4n ≥ 97
n ≥ 14 + 1/97
n ≥ 15
-----------------
an ≤ 999
4n + 3 ≤ 999
4n ≤ 996
n ≤ 249
-------------------
czyli suma, o którą chodzi to
a15 + a16 + ... +a249 =
S249 - S14
z tym już na pewno sobie poradzisz
14 mar 17:19
Eta:
Sory Basia! widze błąd
4n ≥ 97 to n ≥ 97/4 => n ≥ 24 + 1/4
to
n ≥ 25
14 mar 17:26
Basia: oczywiście masz rację; coś mi się przy dzieleniu pokręciło
czyli
S249 - S24
14 mar 17:31
seweryn: wszyskie lizby trzycyfrowe
10 wrz 15:20