układ równań
tomek: Piotr i Paweł mają razem 34 lata.Piotr jest o 6 lat starszy od Pawła.ZA ile lat będą
mieli 50 lat
14 mar 21:29
tim: tomek pierwsze równanie jest proste, gdyż suma wieku x - piotra i y - pawła to 34, a
drugie można np. zapisać, że:
różnica ich wieku to 6 lub
piotr = paweł + 6
Ułóż układ równań dalej zobaczymy.
14 mar 21:31
tomek: x+y=4
x=y+6
14 mar 21:33
tim: Ok! Teraz rozwiązujemy.
x + y = 4
x - y = 6
Spróbuj rozwiązać. np. metodą przeciwnych współczynników.
14 mar 21:34
Basia: Tim teraz ja się wtrącę
x + y = 34
14 mar 21:35
tim: oj, przeoczyłem

, dzięki
14 mar 21:36
tim: Co wiemy już:
x + y = 34 ← razem mają 34 lata
x = y - 6 ← piotr = paweł + 6
Podstaw x to pierwszego i rozwiąż.
14 mar 21:58
tomek: y-6 +y=34
x=y-6
6y=34
x=y-6
14 mar 22:02
tim: I?
14 mar 22:02
tomek: źłe
14 mar 22:02
tim: y-6 +y=34
x=y-6
Ale dalej już gorzej...
Spróbuj jeszcze raz... -6 przenieś na drugą stronę.
14 mar 22:03
tomek: to y=5,6
14 mar 22:04
tomek: to y=5,6
14 mar 22:04
tomek: ahaa
14 mar 22:05
tomek: y=40
x=34
14 mar 22:05
tim: Powoli..
y - 6 + y = 34
y + y = 34 + 6
2 y = 40
y = 20
Oblicz x:
14 mar 22:05
tomek: źle bo razem mają 34 lata
14 mar 22:10
tomek: juz wiem
14 mar 22:10
tomek: dzięki
14 mar 22:11
tim: No tak:
y = 20
x = 14
Razem 34.
Piotr jest starszy czyli ma 20 lat.
Paweł młodszy ma 16 lat.
Zgadza się?
14 mar 22:11
tomek: x=14
14 mar 22:12
tim: No teraz druga część zadania. Kiedy będą mieli razem 50 lat. Wiesz jak sobie poradzić?
14 mar 22:12
tomek: czyli za 16 lat będą mieli 50
14 mar 22:13
tomek: czy piotr za 30 a paweł za 34
14 mar 22:13
tim: Sprawdź czy
20 + 16 + 14 + 16 = 50?
14 mar 22:13
tim: Ale chodzi o to kiedy RAZEM (jednego wiek + drugiego) będą mieli 50.
14 mar 22:14
tim: 20 + z + 14 + z = 50
Spróbuj obliczyć z (ileś lat później).
14 mar 22:15
tomek: czyli za 16 bo 20+16=34 50-34=16
14 mar 22:16
tim: Za 16 lat
pIOTR: 36
Paweł: 30
Razem to nie jest 50
14 mar 22:17
tomek: nie wiem już
14 mar 22:17
tim: wiek Piotra za ileś lat + wiek Pawła za ileś lat = 50
(20 + z) + (14 + z) = 50
z - za ile lat...
Oblicz z tego z.
14 mar 22:18
tomek: 20z+14z=50
14 mar 22:19
tomek: i co dalej
14 mar 22:19
tim: 20 + z nie jest 20z
Liczby można dodawać do liczb (20+14 = 34)
Te same litery można dodawać (z + z = 2z).
Spróbuj teraz.
14 mar 22:20
tomek: 2z+34=50

14 mar 22:22
tim: TAK JEST

Przenieś 34 i oblicz z.
14 mar 22:22
tomek: 2z=16
z=8
14 mar 22:23
tomek: czyli by wyszło 28+22=50
14 mar 22:26
tomek: dobra dzięki ci bardzo
14 mar 22:26
tim: Tak świetnie

.
14 mar 22:32