...optymalizacyjne
Ania: Długość wysokości graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8cm, a przekątna
graniastosłupa jest o 4cm dłuższa od przekątnej podstawy. Oblicz V tego graniastosłupa.
Z góry dzięki
14 mar 19:47
Bogdan:
Rozwiązuję
14 mar 19:59
Bogdan:
Podstawą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest kwadrat o boku długości a,
jego przekątna ma długość a√2.
Przekątna d prostopadłościanu o bokach długości a, b, c ma długość:
d = √a2 + b2 + c2
W tym zadaniu b = a, c = 8, więc d = √2a2 + 64
Do obliczenia objętości graniastosłupa potrzebujemy a.
Oblicz a rozwiązując równanie: √2a2 + 64 = 4 + a√2
Podaj wynik.
14 mar 20:08
Ania: Może zapomniałam o jakiejś własności, ale nie wychodzi mi rozwiązanie bo:
a
√2 + 8 = a
√2 + 4
0 = -4

15 mar 15:06
dziewczyna15: mozecie mi pomoc

? prosze
15 mar 15:08
Bogdan:
√2a2 + 64 = 4 + a√2 podnosimy obustronnie do kwadratu, po prawej stronie
stosujemy wzór skróconego mnożenia
2a2 + 64 = 16 + 8a√2 + 2a2
48 = 8√2a
Dokończ sama
15 mar 15:14
Ania: Ahhh... no oczywiście! Dziękuję bardzo, nagle wszystko staje się prostsze...
15 mar 15:19