matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bardzo prosze o pomoc...
kamilo:
Ojciec i syn mają razem 55 lat.Za 5 lat ojciec będzie 4 razy starszy od syna.Ile lat ma ojciec a ile syn...
14 mar 18:08
Mariusz:
x-syn y-ojciec x+y=55 4(x+5)=y+5 ⇒ y=4x+15 x+4x+15=55 x=8 y=47
14 mar 18:16