matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.10.2009
Zadania
Odp.
3
damian:
Dla jakiego parametru α macierz A jest macierzą nieosobliwą.
13
Jakub:
Witam! Dzisiejszy wieczór nie był dobry dla forum. Ktoś sobie robił żarty. Niestety czasami tak się
1
damian:
Rząd macierzy...
Ktoś wytłumaczy jak to wykonać
2
Ada:
Pomocy !
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdop.
2
Ada:
Proszę pomóżcie mi jeszcze z tym zadaniem
:(:( Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdop.
0
Antonia 66:
kochani proszę o pomoc za co góry dziękuje i polecam sie na przyszłość.Oblicz pole trapezu o podst. 6i 13cm i 5 i 4√2 .
7
ołaa:
Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 2002 podzielnych przez 3 ?
1
ołaa:
Uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
2
+n jest parzysta
2
patrycja:
Jakie są wzory skróconego mnożenia?
0
bekii:
Zbadaj,która liczba jest większa:
4
bekii:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań:
0
bla bla:
3
=logx+1
logx−1
0
bekii:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu tego zadania:
2
karwan:
1.wyłącz czynnik przed pierwiastek a) 5√2
6
munia44 :
kochani jestem u Was pierwszy raz pomóżcie. mam talkie zadanka :
1
kot:
zad rozwiaz rownanie cos(x−π/3)=−√2/2
4
Ola:
1. W kąt o mierze 60 wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie.
3
Asiunia:
drut długości 8 m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
0
bla bla:
5
Gumiś:
Jak to obliczyc? Do puszki (częsciowo napełnionej wodą) w kształcie walca o średnicy dna równej 20 cm wrzucono
1
magda:
proszę o pomoc
16
Maciek :(:
Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólne wiedząc że: a) funkcja ma jedno miejsce zerowe a do jej wykresu naleza punkty A(1,1) oraz B(2,0)
1
Ada:
Could you hellp me
Błagam..:
3
Ada:
Jutro spr
pomocy
Pani Janino ! Ratunkuuu Ze zbioru 0,1,2,3,4 losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania i układamy w kolejności
0
caathrine:
w trójkącie prostakatnym jedna z przyprostokątnych ma długość 20 cm, a środkowa poprowadzona na przeciwprostokątna ma długość 12,5 cm. Oblicz : pole i odległość wierzchołka kąta prostego od
0
Ada:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. jakie jest prawdop. a) ze suma oczek nie przekroczy 6
1
:(:(((:
które z punktów P,Q i R należą do wykresu wielomianu w a)w(x)=2x do potęgi trzeciej−3xdo potęgi drugiej−5x+1,P(−2,7),Q(0,1),R(2,−5)
0
1:
wyznacz współczynnik a wielomianu w,jeśli: a) w(x)=x do kwadratu+axkwadrat+3,w(−4)=3
0
1:
wyznacz współczynniki a,b wielomianu w,jeśli: b) w(x)= −3x+axkwadrat+bx+2 i w(−1)=4,w(2)=4
1
Anka.:
boki trójkąta ABC mają długośi 21, 17, 10 cm Oblicz:
0
Patii:
:::rysunek::: dwusieczna kąta prostego C w trójkącie prostokątnym ABC przecina przeciwprostokątną w punkcie
2
bla bla:
logx
=−1
log(x+1)
0
tom:
Witam Zbadac metoda zerojedynkowa ktore ze zdan sa tautologiami
6
Anka.:
Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach 6 cm 8 cm i 10 cm.
13
Roza 33:
Witam. Mam dwa zadania które muszę rozwiązać. 1 Wkole poprowadzono cięciwę długości 9cm. Odległość tej cięciwy od środka kola jest równa 5cm. oblicz, promienie, obwód i pole kola.
0
dorota:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=3x podzielone przez x−2 oraz g(x)= 2x+2 podzielone przez x+3 i podaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f i funkcji g
0
asiullllka:
Proszę o pełne rozwiązanie zadań!
1
Pati ;/:
Oblicz długości boków równoległoboku, którego obwód wynosi 56 cm, a długości dwóch kolejnych boków mają się do siebie jak 2 : 5
1
ktos...5:
Ile punktów wspólnych z prosta ma okrąg o srednicy 5, jesli srodek tego okręgu jest oddalony od tej prostej o 4
?
0
ola:
ale jaki znak moglibyście to pokazać też na innych przykładach
4
MAREK23:
OBLICZ
2
jacek:
proszę o pomoc ma klasówkę jutro i nie wiem jak rozwiązać takie zadanie 16
log
2
4
√
2
+ log
4
3
0
Ollita:
w 1998r. w Chinach zebrano 18 mln ton jabłek , a w USA 5 mln ton jabłek. O ile % więcej jabłek zebrano w Chinach niż w USA? O ile % jabłek mniej zebrano w USA niż w Chinach
1
mamama:
1.wyłącz czynnik przed pierwiastek a) 5
√
2
1
ola:
ile jest
1
stsa:
n
25
Jeżeli
=
, gdzie n≠0, to liczba 50 jest wartością wyrażenia: 3n−25.
25
n
Jak to pokazać. Proszę o pomoc.
1
karwan:
3
−3
√
27
3
√
9
a)
1
3
√
81
√
3
27
5
Alan:
Narysuj wykres funkcji:
4
Angelika:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−x
2
+4x+1 w przedziale [1:3] ( przedział zamknięty)
15
kot:
cos(x−π/3)=−
√
2
/2
4
kot:
dla jakich wartosci p wyrazenie p/3 moze byc wartoscia funkcji f(x)=cosx
6
kot:
wiedzac ze tgx=−2.4 x∊(π/2;π) wyznacz pozostale wartosci tryg
1
Iwa:
jeszcze jedno prosze: ustal dla jakich wartości współczynników p, q, r wielomian x
4
+px
3
+qx
2
+rx+1 jest równy wielomianowi (x
2
−2x)(x
2
+2x)+1 z góry bardzo dziękuję
1
Iwa:
rozwiąż równania: a) 5x
3
+10x
2
+6x+1=0 , b) x(x+2)
2
+4x=−5 będę bardzo wdzięczna za szybką odp
3
Iwa:
prosze o pomoc : 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu ax
3
+bx
2
−11x+30, znajdź trzeci pierwiastek pilne
4
asiullllka:
W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano 1/4 mieszaniny i dolano do pełna wody. Ile było soku w szklance po dolaniu wody
?
0
ola:
A dlaczego nie 9
6
ola:
ile jest −3
2
1
KOSTKA:
:::rysunek::: (szara prosta się nie liczy! Schodków przyjmijmy, że jest 12!)
1
karwan:
a)
4
√
2
√
64
b)
√
−2
3
√
−8
2
Marta15Marta:
1. Wiadomo, że 7 przeciętnych jaj kurzych i 6 gęsich waży 1,2 kg, 3 jaja kurze i 4 gęsie ważą 70 dag. O ile jajko gęsie jest cięższe od jajka kurzego?
1
cromer:
pomóżcie udowodni twierdzenie
4
BlackGirl:
Mam takie zadanie i proszę was o pomoc... Rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników:
3
SzyszkA:
Sprawdź czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego. Jeśli tak, to którym?
2
Artuśś:
Ustal, ile wyrazów ma ciąg arytmetyczny: 121,132,143,....,1100
1
GLOrcia:
a) oblicz a
1
oraz a
15
, jeśli a
31
=8, a różnica wynosi 0,1 b) znajdź różnicę ciągu oraz a
1
, jeśli a
100
=100 i a
102
=104
0
Kinga:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny o sumie 19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
0
Kinga:
Na loterię przygotowano 30 losów, z których n jest wygrywajàcych. Kupujemy 2 razy po jednym losie.Wyznacz n, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo kupienia w ten sposób dwóch losów
1
Kinga:
Dany jest odcinek AB, w którym środek ma współrzędne S = (−5,− 11), a koniec B = (9,− 3). Wyznacz współrzędne punktu A.
0
Beartes:
Sprawdź, czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego. Jeśli tak to którym?
0
KaFka:
We wspólnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres jednomianu kwadratoweg f oraz wykres funkcji liniowej g, następnie na podstawie tych wykresów podaj zbiór rozwiązań nierówności
0
KaFka:
We wspólnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres jednomianu stopnia drugiego F oraz wykres funkcji liniowej g; następnie na postawie tych wykresów podaj zbiór rozwiązań równań i
1
Kinga:
Wykaz, że w trapezie prostokątnym różnica kwadratów długosci przekątnych równa jest róznicy kwadratów długości podstaw.
5
bloody:
HELP!
Na ile sposobów można ustawić 4 chłopców i 2 dziewczynki, tak żeby dziewczynki nie stały obok
0
Rafi:
potrzebuje wzorów na p i q (dla ocinków a b i c ) mam juz dla pc i qc
1
Rafi:
potrzebuje wzorów na p i q (dla ocinków a b i c ) mam juz dla pc i qc
3
Maciek :(:
Wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2
+ bx + 10 wiedząc ze do jego wykresu nalezy punkt A(1,6) oraz, że jednym z jego miejsc zerowych jest liczba 2
5
Could you hellp me????Błagam..:
W sześcianie wydrążono wnękę w postaci kuli o objętości 288π. Średnica tej kuli równa się krawędzi sześcianu. Oblicz:
2
Iwoncia:
Obwód równoległoboku jest równy 66 cm, jedne bok jest 8/3 razy krótszy od drugiego. Oblicz pole tego równoległoboku, jeżeli kąt ostry jest równy 60 stopni.
0
Pawel:
log
2
(log 20 + log 5) =
1
HELP ME PLEASE :
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie jest półkolem o promieniu długości l=6. Oblicz:
2
Pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej długości d=6 √2.Oblicz pole powierzchni
0
Pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej długości d=6
√
2
.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego walca.
4
cromer:
pomóżcie zad1 udowodni twierdzenie różnica liczb 3−cyfrowych z których jedna zapisana jest tymi samymi
0
Róża 33:
OJ JESZCE JEDNO − DO ETY. OBLICZ POLE TRAPEZU O PODST 6 I 13 CMI 5 I 4
√
2
9
auczyciela:
Witam. Mam dwa zadania które muszę rozwiązać.
3
maćko:
a z takim przykładem pomoże ktoś?
2
Tomekk:
Prosze o pomoc z zadankiem Funkcje f i g sa funkcjami liczbowymi. Istnieje dla nich zlozenie g o f
3
lars:
pomóżcie mi rozwiązać proszę
1
izaa:
wykonaj dzialanie i zapisz w jak najprostrzej postaci
1
Biebrza:
Z okazji Dnia Nauczyciela mam pytanie ,czy słowo "nauczyciel,nauczyciele",pochodzi od "nauczyć cielę"?
6
Maćko:
Hej Na studiach mam liczby zespolone i niby wszytsko łatwo, prosto, ale w zadaniach mi nie
5
Kuba:
to znowu ja
jestem nie mozliwy−wogole mi to do glowy wejsc nie moze.
6
ktos..:
mam pytanie, czy takie zadanie
blicz ile wynosi odległośc pomiedzy punktami K=(3,5) i L=(−5,−1) mozna bylo albo nalezało zrobic z takiego wzoru: d=
√
(x2−x1)
2
+(y2−y1)
2
6
Kuba:
Hej, mam znowu
problem z zadaniem z prawdopodobienstwa. oto ono:
2
waldii:
2
0
* 5
0
: (1/13)
0
=
1
paula:
paula: jezeli xt+yt=t to suma x+y jest rowna
3
Marta:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma 6 cm, a druga jest dwa razy dłuższa od
2
waldii:
Oblicz; a) 4−
3
* (0,125)
−
3
1
Kinga:
Wykaż, że prosta l: y =− 2x − 1 jest styczna do okręgu (x−3)
2
+ (y+2)
2
=5
1
Kinga:
Proste o równaniach y = − 4x − 1 i y=a
2
x+5 są prostopadłe. Wyznacz liczbę a.
1
Kinga:
Wszystkich liczb dwucyfrowych o roznych cyfrach jest :
3
Kinga:
Pole rombu jest równe 18, a kąt ostry ma miarę 30stopni. Wysokość rombu jest równa:
2
Kinga:
Jeżeli przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku 6, to objętość walca jest równa:
3
OPek:
Znając wspolrzedne wierzcholkow trojkata ABC A= (− 5, 3), B= (3, − 1) oraz punkt przeciecia jego wysokosci P= (2,2). wyznacz wspolrzedne wierzcholka C.
2
RunMan:
| x
1
− x
2
|