Walec- pole i objętość
Pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem
o przekątnej długości d=6 √2.Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego walca.
14 paź 15:22
RunMan: Przekątna kwadratu −> a
√2
a
√2 = 6
√2
a = 6
Czyli obwód koła oraz wysokość walca równa jest 6
2πr = 6
| | 18(2π + 1) | |
Pole powierzchni = |
| |
| | π | |
14 paź 16:10
Could you hellp me????Błagam.: dziękii
14 paź 16:15
moni: prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π a jego objętośc 96π. Oblicz długośc promienia
podstawy.
25 mar 16:35
justa: P=48π
48π=2πrh
r=24/6
r=4
V=96π
96π=πr2h
r2=96/6
r=4
długość promienia=4
25 mar 16:46