Równania, układy równań.
Marta15Marta: 1. Wiadomo, że 7 przeciętnych jaj kurzych i 6 gęsich waży 1,2 kg, 3 jaja kurze i 4 gęsie ważą
70 dag. O ile jajko gęsie jest cięższe od jajka kurzego?
a) 10g. b) 30g. c) 50g. d) 70g.
− wylicz i zaznacz jedną z powyższych odpowiedz.
2. Na seans filmowy przyszło x rodziców i y dzieci, razem 121 osób, gdy przed końcem filmu z
kina wyszła mama z 3 dzieci okazało się, że rodziców jest 2 razy mniej niż dzieci. Ułóż
odpowiedni układ równań.
14 paź 16:55
Czarnetka:
1.
x−waga jaj kurzych
y−waga jaj gęsich
7x+6y=120 dag
3x+4y=70 dag
2.
x+y=121
2*(x−1)=y−3
14 paź 17:18
babka75k: x− waga kurzego jajka
y− waga gęsiego jajka
1,2 kg= 120dag
7x+6y=120
3x+4y= 70
6y=120 −7x /:6
3x+4y=70
x=6
x=6
y=13
13−6=7 dag
7dag= 70g
odp. jajko gęsie jest o 70 g cięższe od kurzego
14 paź 17:32
Zuza: Oblicz obwody trójkątów o wierzchołkach:
a) A=(−4,3) B=(2,−2) C=(2,3)
19 lis 17:22
Zuza: z geometrii
19 lis 17:23
Godzio: musisz wyznaczyć ich długości :
A(xa,ya) . B(xb,yb)
|AB|=√(xb−xa)2+(yb−ya)2 masz wzór i masz 3 boki
AB BC i CA na tej podstawie spróbuj sama
19 lis 17:28
Paula: Zad.1:
W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona do podstawy ma długość 6 pierwiastków z
6(słownie).Ramię jest o 30 % krótsze od podstawy.Oblicz obwód tego trójkąta.
Zad.2:
Boki trójkąta mają długości 13 cm, 20 cm i 21 cm, a pole tego trójkąta jest równe 126 cm
kwadratowych.Jaką długość ma najkrótsza z wysokości tego trójkąta?
Dziękuje za odpowiedź!
16 gru 19:21
Łukasz: Czy jest wzór na przekątną sześciokąta?Jeśli tak to jaki?Bo nie mogę rozwiązać zadania a wydaje
mi się że jest on potrzebny!
3 lut 18:13
Łukasz: Dodam że mam obliczyć pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego!
3 lut 18:17
Łukasz: Proszę pomóżcie...
3 lut 18:26
Łukasz:
3 lut 18:26
Michał:

Zakładając, że jest to foremny sześciokąt mając bok to przekątna jest równa 2razy bok. Bo
sześciokąt foremny składa się z 6 trójkątów równobocznych.
Chyba ze chodzi ci kolego o tą krótszą przekątną. To będzie chyba tak, że rysując sobie ją
zauważysz, że wychodzi na to, iż przecina ona długą w połowie. Więc rysuje nam się trójkąt
prostokątny gdzie krótsza przyprostokątna jest równa 1/2 przeciwprostokątnej. Dalej wyliczasz
z pitagorasa drugą przyprostokątną mnożysz razy dwa i wychodzi krótsza przekątna. Chyba
powinno być.Jeśli się mylę poprawić.
oznaczając dłuższą przyprostokątną za "b" liczysz:
(1/2x)2 * b2=x2 ( dwójki z prawej strony liczby oznaczają potęgę)
2b=krótsza przekątna
3 lut 19:29
Michał: Ale wtopa miał być graniastosłup.... to będzie 6*a*h+2*6*(a2*√3)/4
Czyli 6 razy pole prostokąta ( bo ma 6 ścian naokoło) plus 2 (dolna i górna) razy 6 razy pole
trójkąta równobocznego( z takich składa się sześciokąt)
Przekątnej nie potrzeba bo nie obliczasz tego co jest w środku czyli objętości tylko
powierzchnię czyli ściany. Przepraszam za zamieszanie, myślę, że będziesz wiedział o co
chodzi.
Dalej mam wrażenie, że coś źle...
3 lut 19:45