Wyznacz wsp wierzch.C
OPek: Znając wspolrzedne wierzcholkow trojkata ABC A= (− 5, 3), B= (3, − 1) oraz punkt przeciecia
jego wysokosci P= (2,2). wyznacz wspolrzedne wierzcholka C.
14 paź 00:32
Andrzej: zaraz napiszę
14 paź 00:38
OPek: chodzi o wskazowki co po kolei zrobic
14 paź 00:41
Andrzej: Szkic rozwiązania:
1.piszemy równania prostych AP i BP
2. znajdujemy równanie prostej BC − jest prostopadła do AP i przechodzi przez B
3. znajdujemy równanie prostej AC − jest prostopadła do BP i przechodzi przez A
4. C jest punktem przecięcia prostych AC i BC
14 paź 00:41