Liczby zespolone
Maćko: Hej
Na studiach mam liczby zespolone i niby wszytsko łatwo, prosto, ale w zadaniach mi nie
wychodzi
proszę o pomoc w takim przykladzie
z = (2−3i)2 / (1 + 2i)(3 − i)
14 paź 12:33
AS: szkoda,że nie podajesz swojego rozwiązania.
Nie mogę wskazać w którym miejscu popełniono błąd.
| | (2 − 3i)2 | | 4 − 12i + 9i2 | |
z = |
| = |
| = |
| | (1 + 2i)*(3 − i) | | 3 − i + 6i − 2i2 | |
| | 4 − 12i − 9 | | −5 − 12i | | −1 | | 5 + 12i | |
|
| = |
| = |
| * |
| = |
| | 3 + 5i + 2 | | 5 + 5i | | 5 | | 1 + i | |
| −1 | | 5 + 12i | | 1 − i | | −1 | | 5 − 5i + 2i − 12i2 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 5 | | 1 + i | | 1 − i | | 5 | | 1 − i2 | |
| −1 | | 17 − 3i | | 3i − 17 | |
| * |
| = |
| |
| 5 | | 1 + 1 | | 10 | |
14 paź 13:03
Biebrza: 1 z dwunastki się zgubiła
14 paź 13:09
AS: Zgadza się,to jest tak jak się liczy zadania przed obiadem.
Popraw bo to już spawa łatwa.
14 paź 13:13
Maćko: nie rozumiem od momentu −5 − 12i / 5 + 5i =
skad tam to −1/5 * 5 + 12i / 1 + i
ja pomnożyłam przez 5i − 5 / 5i − 5 , ale mi zle wychodzi
w wyniku koncowym powinno byc rez = −1,7 a imz = − 0,7 czyli z tym imz cos nie tak
14 paź 13:28
aggeta: z licznika bierze tak jakby przed nawias −1 a z mianownika 5. Proste
14 paź 13:34
maćko: no juz wlasnie doszedlem czemu to tak

dzieki ludziska
14 paź 13:40