kąty
KOSTKA:

(szara prosta się nie liczy! Schodków przyjmijmy, że jest 12!)
Na rys. pokazano schody o wysokości 216 cm.
a) Jaka jest wysokość każdego z 12 stopni?
b) Jaka jest szerokość każdego stopnia, jeżeli schody nachylone są do poziomu pod kątem 36'?
Podaj wynik z dokładnością do 1 cm.
14 paź 17:08
ekhm: a) 216:12=16cm (zakładając że każdy ze schodów ma tę sama wysokość)
b) tg36o=216x
x≈298cm
298/12=24,8(3)cm
napisz mi czy się zgadza bo mnie ciekawi czy mam rację
17 paź 15:17
karola: w 1 nie u mnie w książce pisze że 18 cm jeden stopien
20 paź 16:52