Kula w sześcianie
Could you hellp me????Błagam..: W sześcianie wydrążono wnękę w postaci kuli o objętości 288π. Średnica tej kuli równa się
krawędzi sześcianu. Oblicz:
a) długość promienia kuli i długość krawędzi sześcianu,
b) pole powierzchni bryły powstałej po wydrążeniu kuli z sześcianu.
14 paź 15:32
123: Pomogę
14 paź 15:40
Could you hellp me????Błagam..: Dzięki
14 paź 15:42
123: 864=4r
3 => r=6
a−krawędź szcześcianu
2r=a =>a=12
Natomiast do podpunktu b
Oblicz wpierw Pc sześcianu i Pc kuli
Następnie odejmij od pola sześcianu pole kuli i takim sposobem obliczysz pc tej bryły.
14 paź 15:46
Could you hellp me????Błagam.: Wow dzięki wiszę Ci duże piwo
14 paź 16:01
123: Trzymam za słowo

Pozdrawiam
14 paź 16:02