matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz liczbę a
Kinga:
Proste o równaniach y = − 4x − 1 i y=a
2
x+5 są prostopadłe. Wyznacz liczbę a.
14 paź 09:43
Andrzej:
Jeśli te proste są prostopadłe to (−4) * a
2
= −1
1
czyli a
2
=
4
1
1
czyli a =
lub a = −
2
2
14 paź 10:24