prawdopobobenistwo
Kuba: Hej, mam znowu

problem z zadaniem z prawdopodobienstwa.
oto ono:
W unie sa kule zielone czerwone i biale. Kul zielonych jest 2 razy a czerwonych 3razy wiecej
niz bialych.Losujemy jednoczesnie 3 kule. Wyznacz liczbe kul bialych jesli prawdopodobinstwo
wylosowania 3 kul o roznych kolorach wynosi 12/55.
x−kule biale
2x−kule zielone
3x−kule czerwone
i dalej juz nie wiem co mam zrobic

prosze o pomoc
14 paź 11:19
Andrzej: już piszę
14 paź 11:49
Andrzej:
| | 12 | |
i rozwiązujesz równanie P(A)= |
| , wyjdą 3 rozwiązania z których tylko jedno spełnia |
| | 55 | |
warunki zadania. Mi wyszło x = 2
14 paź 11:51
Kuba: Ω=(6x−3)(6x−2)(6x−1)6x/ (6x−3)!*3! tak?
14 paź 12:12
Andrzej: prawie tak, w liczniku po (6x−3) ma być silnia
14 paź 12:15
Kuba: no no tak zapisalem, tutaj nie dopisalem

moge to na krzyz pomnozyc?
14 paź 12:18
Kuba: ok wyszlo mi juz. dzieki wielkie
14 paź 12:21