wielomian
Maciek :(: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego f(x)=ax2 + bx + 10 wiedząc ze do jego
wykresu nalezy punkt A(1,6) oraz, że jednym z jego miejsc zerowych jest liczba 2
14 paź 15:37
123: Pomogę
14 paź 15:54
123: zatem tak
a+b+10=6 => a=−4−b
4a+2b+10=0
4(−4−b)+2b+10=0
−16−4b+2b+10=0
−2b−6=0
−2b=6 |:−2
b=−3
zatem a :
a=−4−b => a=−4+3=−1
czyli
b=−3
a=−1
w poleceniu jest raczej błąd, trzeba wyznaczyc a i b , bo współ 'c' jest 10.
14 paź 15:58
Maciek :(: Dzięki mistrzu
14 paź 16:11