matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.2.2010
Zadania
Odp.
1
iwona:
jak mam wyznaczyc dziedzine a pozniej przegiecie funkcji e
1/x
?
1
joy:
Po rondzie o obwodzie 10m jeżdżą dwa samochody. Poruszając się w tym samym kierunku mijają się co 40s. Jeżdżąc w przeciwnym kierunku spotykają się co 8s. Jaka jest prędkość każdego
2
kasztanek:
Dane są wielomiany V(x)=2x−3, P(x)=x
2
+ax+b, Q(x)=2x
3
+x
2
−8x+3. Sprawdź, czy istnieją takie wartości a i b, dla których wielomian określony wzorem W(x)=V(x)*P(x) − Q(x) jest wielomianem
2
dominika:
turysta idzie drogą wznoszącą się pod kątem 8
0
.
3
tomcio:
Po rondzie o obwodzie 10m jeżdżą dwa samochody. Poruszając się w tym samym kierunku mijają się
1
Piorun:
W stożek wpisano walec, którego promień podstawy jest 3 razy mniejszy od promienia podstawy stożka.Oblicz stosunek objetości tych brył. PROSZE O POMOC,BO NIE CHCE MI SIĘ POSKRACAĆ.ODP TO
1
dominika:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie 8 i ramieniu 10. oblicz miarę kąta środkowego wycinka koła stanowiącego powierzchnię boczną tego stożka.
4
diunaj:
Oblicz dziedzinę:
3
dominika:
wiedząc ,że
√
x
=16 ,
3
√
y
=
1
2
oblicz
5
√
xy
6
bla bla:
Podstawa trójkąta równoramiennego jest zawarta w prostej x+y=1, a jedno z jego ramion leży na prostej x−2y=2. Znaleźć równanie prostej na której leży drugie ramię tego trójkąta wiedząc, że
1
L.e:
Oblicz:
6−
√
3
+8
√
3
2+
√
3
12
Nita:
:::rysunek::: Prostopadłościan o wymiarach podanych na rysunku przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
1
ania:
1/(1+x
2
)
3
tomcio:
Czy to jest możliwe do rozwiązania?
2
Nika:
Zbuduj w układzie wspólrzędnych katα taki że sinα=3/5 ⋀tgα∠0
0
12312:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosci wszystkich krawedzi sa rowne 8cm. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
0
Lokus:
Wiadomo, ze cosα= −12/13 i α∊(3/2π,2π)
4
anetta:
Dwa boki trójkąta równobocznego mają po 14cm,a dwa jego kąty po 30 stopni . Oblicz długość trzeciego boku i wysokość na ten bok opuszczonej oraz pole tego trójkąta.
1
anetta:
proszę wytłumacz mi to bo nie rozumiem skąd te a=2 r H=b=2r i ten obwod
3
natalia:
Naprawde tego nie rozumiem:( liczby 2, x−3, 8 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz x.
2
dominika:
:::rysunek::: cięciwa AB ma długość 6dm i jest oddalona od środka koła o 2 dm. Pole koła przedstawionego na
0
anetta:
BARDZO DZIĘKUJĘ
6
natalia:
pomoże ktoś? liczby 2, x−3, 8 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz x.
0
anetta:
Godzio ale co to jest to;H2+R2=I2
8
anetta:
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt, którego obwód wynosi 32cm. Wysokość walca jest dwa razy dłuższa od promienia jego podstawy.Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
1
Kaśś:
Urna zawiera 2 kule białe i 2 czarne. Wyciągamy kolejno 2 kule, bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze obie będą białe?
1
bla bla:
W urnie jest pewna liczba kul białych i czarnych. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej wynosi
1
3
. Jeżeli dołożymy do urny 2 kule białe to prawdopodobieństwo wylosowania białej
2
anetta:
Tworząca stożka ma długość 15cm,a jego wysokość9cm.oblicz pole powierzchni i objętość tej bryły.
2
Magda:
Ratujcie! Jakąś dziurę w głowie mam:( I nie wiem co z tym zrobić:
3
pati:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1179.html
9
sztudent:
∫ (cos
3
x)/(sin
3
x+sinx)
2
ja:
zad.1 Udowodnij równość
√
8+2
√
10+2
√
5
+
√
8−2
√
10+2
√
5
=
√
2
*(1+
√
5
)
1
Nita:
CZy mogłby mi ktoś odpowiedzieć na pyt. które wcześniej zadałam , To jest naprawdę ważne . Proszę o pomoc!
2
dominika:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45
0
, a wysokość bryly jest równa 4. jaka jest wysokość podstawy tego ostrosłupa?
1
olcialllllllll:
PROSZE O POMOC
2
Gośka:
5
√
5
√
5
√
5
1
kasia00:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkata EMN, wiedząc że trójkąt BCE jest równoboczny |AB|=30, |BC|=60
2
makro:
oblicz długość boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a
4
pomocyyy:
(1+
√
2
)
3
4
potrzebujacy:
∫
ln
3
√
tgx+3
cos
2
x
2
kasia19929:
krótsza podstawa trapezu ma długosc 3√6cm katy przy tej podstawie maja miary 135stopni i 60 stopi a dłuzsze ramie ma dlugosc 18cm.oblicz pole trapezu..
pomocy
13
student:
Pomóżcie mi z tym zadaniem
1
Basia:
AS, Godzio, Eta, Bogdan
Zajrzyjcie tutaj http://matematyka.pisz.pl/forum/38040.html
1
joy:
Po rondzie o obwodzie 10m jeżdżą dwa samochody. Poruszając się w tym samym kierunku mijają się co 40s. Jeżdżąc w przeciwnym kierunku spotykają się co 8s. Jaka jest prędkość każdego
0
12312:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosci wszystkich krawedzi sa rowne 8cm. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
1
mango:
cena biletu do kina wynosiła 10zł. Gdy cenę obniżono okazało się, że widzów jest o 10% więcej, a dochód z biletów był większy o 5%. Ile wyniosła obniżka biletu?
1
Nita:
Pilnie proszę o pomoc Nita: Sklep meblowy świadczy usługi transportowe tylko klientom mieszkającym w odległości nie
5
zadaanko:
1
Dla jakich wartości parametru m równanie |
x − 3 + 2m| + 2m = m
2
− 3
2
a) Nie ma rozwiązania, b) ma jedno rozwiązanie?
0
Tempe:
Hej, zajrzy ktoś do mojego zadania? Proszę http://matematyka.pisz.pl/forum/38030.html
4
kasia00:
:::rysunek::: Oblicz pole zielonej figury
0
makro:
Bardzo WAZNE
Proszę o pomoc!
2
justyśka:
x=1/tgα+sinα/(1+cosα) Jak to uprościc, aby wyszło 1/(cosα+1)
1
Haaaaaaanka:
dwie mosiężne kule o promnieniu 2 cm i 4 cm przetopiono na jedną kulę o promieniu R. Ile wynosi R?
3
Marcia:
h(x)= log|x+1|−1 (|x−1|−1)
1
żaba:
Pani Małgorzata ma męża i sześcioro dzieci. Jest po czterech rozwodach. Z każdym poprzednim facetem miała troje dzieci. Każde dziecko miało czworo dzieci. Sześcioro dzieci pani
2
Haaaaaaanka:
dwie mosiężne kule o promnieniu 2 cm i 4 cm przetopiono na jedną kulę o promieniu R. Ile wynosi R?
4
natalia:
jak to zrobić? rozwiąż równanie;
2−3x
1−2x
=−
1
2
7
diunaj:
trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10 cm. Na jego bokach obrany punkty M,N,P tak, że |AM = |BN| = |CP| . Jak należy wybrać punkty M,N,P aby pole trójkąta MNP było najmniejsze
0
Hajjaka:
9sin10x
lim
5x
2
Hajjaka:
x−3
lim {
}
x
x
0
Haaaaaaanka:
1
Hajjaka:
(2n−1)
3
(4n−1)
2
(1−5n)
10
Zdziś:
Jak usunąc niewymiernośc z mianownika? 2 / pierwaistek 3 stopnia z 25 + pierwiatsek 3 stopnia z 50 + pierwiastek 3 stopnia z 2 = ?
3
nenn9:
Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc, że A=(−6,2) C=(3,2) natomiast współrzędne punktu B są rozwiązaniem układu równań:
1
K.M.A.:
Ania powiedziała do Magdy: "Gdy byłam w Twoim wieku, byłam 3 razy starsza od Ciebie, a gdy Ty będziesz w moim wieku, będziemy mieć razem 60 lat". Ile lat ma Magda?
1
ewuśka:
rozwiaz nierownosc: ln(x
2
−3)<0
1
Hajjaka:
(
√
n
2
−n+1
−n)
9
student:
−1−4i
(−1−4i)(4+i)
−4−i−4i−4i
2
−i =
−i =
−i =
4−i
(4−i)(4+i)
16+4i−4i−i
2
−4−5i+4
−5i
=
−i =
−i
16+1
17
Czy dobrze to wykonuję?
2
Lukasz:
Jakie asymptoty ma ta funkcja :
2x
f(x)=
x+2
0
Nita:
Sklep meblowy świadczy usługi transportowe tylko klientom mieszkającym w odległości nie większej niż 15 km od sklepu. CEnnik opłat przedstawia tabelka
18
prof. Mariusz:
Samochód jedzie z predkoscia 12 m/s rozpoczol hamowanie z opóznieniem 2 m/s
2
. Oblicz drogę która przejedzie samochód w czasie pierwszysz 5s hamowania
0
Haaaaaaanka:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC maja długosc |AB| = 14, |AC|= 6. Wskaż przybliżoną miarę kąta ACB
4
Tempe:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkąta EMN,wiedząc,że czworokąt ABCD jest prostokątem,w którym
2
Haaaaaaanka:
1
Haaaaaaanka:
układ równań
2
Paweł:
Pan Arek remontował basen. Basen ma kształt trapezu prostokatnego, w którym podstawy wynoszą 20,4m i 15,6m a krótsze ramię ma 10m. Głębokość basenu wynosi 1,5m.Ile litrów wody zmieści się
0
Nita:
:::rysunek::: w układzie współrzędnych dany jest trójkąt ABC .
3
Marcia:
1) Liczby −4 i 2 to jedyne miejsca zerowe funkcji y=f(x), x∊ (−
∞
; −3) ∪ (−3;5) ∪ (5;+
∞
). Napisz wzór funkcji f. Ile takich wzorów można napisać?
0
olcialllllllll:
prosze o pomoc bardzo prosze to pilne
2
Bart:
∬ 2 / (x
2
+ 6x +18) dx
1
Haaaaaaanka:
Łuk ograniczający wycinek koła o kącie środkowym 30 ma długosc 4π. Niech L oznacza obwód tego koła. Wobec tego:
1
Haaaaaaanka:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC maja długosc |AB| = 14, |AC|= 6. Wskaż przybliżoną miarę kąta ACB
2
Nita:
wyznacz miarę kąta wewnętrznego dwunastokąta foremnego. pRoszę o pomoc.
2
Paula:
mam obliczyc wspolczynnik a z odleglosci prostej od punkyu. s(−2,3)
1
Haaaaaaanka:
Jeśli kąt ostry α spełnia równanie tgα = 3 ________
2
Nita:
1. podaj jednomiany, które należy wpisać w miejsce △,▯,◯, aby zachodziła równość (△−2x)
2
= ▯−12xy+◯
1
Haaaaaaanka:
Liczba rozwiąznań równania x
4
− x
3
− 49x
2
+ 49x = 0
6
prof. Mariusz:
:::rysunek::: Zmontowano obwód elektryczny według schematu, a następnie , zmieniając napięcie,odczytywano
1
Kinga:
Bardzo proszę o pomoc.... Walec,którego wysokość jest równa promieniowi podstawy, wpisano w stożek obrotowy. Stosunek objętości walca do objętosći stożka wynosi 3:8. Oblicz tangens kata