Zadania optymalizacyjne
diunaj: trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10 cm. Na jego bokach obrany punkty M,N,P tak, że |AM
= |BN| = |CP| . Jak należy wybrać punkty M,N,P aby pole trójkąta MNP było najmniejsze
13 lut 14:10
diunaj: Robiłem to w ten sposób i nie wychodzi:
x + y = 10 => y = 10 − x
|MP|
2 + x
2 = y
2
|MP| =
√ (10 −x)2 − x2
|MP| =
√100 − 20x − a chyba powinno wyjść równanie kwadratowe, żebym mógł obliczyć
wierzchołek, czyż nie?
13 lut 14:18
diunaj: up
13 lut 14:52
diunaj: upupupupupupupupup
13 lut 15:22
diunaj: up
13 lut 21:36
Godzio:

Żeby Pole tego trójkąta było najmniejsze to Pola tych 3 trójkątów muszą być największe więc
wysokość trójkącika:
| | 10√3 | |
10h = |
| * (10−x) /:10
|
| | 2 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
Ptrójkącika = x * h = x * |
| * (10−x) = (10x − x2)* |
| = − |
| x2 + |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5
√3x
czyli punkty należy obrać na środkach boków trójkąta
13 lut 22:08
diunaj: Dzięki, masz u mnie piwo x]
13 lut 22:14
Godzio:
13 lut 22:15